Ústí má do ROP vrátit 15,7 milionu. Odvolá se, ale asi zaplatí

Ústí nad Labem – Téměř šestnáct milionů má vrátit Ústí nad Labem do Regionálního operačního programu Severozápad. Podle regionální rady, která operační program spravuje, město chybovalo při rekonstrukci Domu kultury, rada proto chce zpět část dotace, kterou Ústí dostalo. Rada sankci snížila, původně chtěla zpět celou 157milionovou dotaci, nakonec požádala o desetinu. I proti tomu se ale město odvolalo. Současně je ale možné, že sankci prozatím zaplatí.

Audit, který před dvěma lety poslalo ministerstvo financí zkontrolovat projekty podpořené z ROP Severozápad, kritizoval část zadání veřejné zakázky na stavbu Domu kultury v Ústí nad Labem. Regionální rada, která se nyní výsledky auditu probírá, nařídila nejprve vrácení celé 157milionové dotace, nakonec postih snížila na 15,7 milionu korun. „Platební výměr souvisí s auditem společnosti Deloitte Advisory,“ uvedl mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Vojtěch Krump.

Ústecká radnice ale odmítá, že by město při výběru dodavatele chybovalo a i proti snížené sankci se odvolala k ministerstvu financí. Současně je ale možné, že pokutu zaplatí – rozhodne čtvrteční jednání městské rady. „Rozpočtovým opatřením se asi rada přikloní k tomu, abychom částku zaplatili. V opačném případě by nabíhalo penále. V žádném případě to neznamená, že pochybení připouštíme,“ shrnul stanovisko města náměstek primátora Pavel Boček (Ústečané).

Město za necelých 180 milionů korun rekonstruovalo dvě části Domu kultury, které slouží domu dětí a mládeže. Děti mají k dispozici nové klubovny nebo kinosál. Evropská dotace, kterou poskytl ROP Severozápad, pokryla 90 procent nákladů.

Trest za údajné chyby v zakázce na opravu Domu kultury je pro Ústí již druhý, který dostalo po auditu ministerstva financí. Regionální rada chtěla zpět také 25 milionů korun, které poskytla na rekonstrukci městských sadů. Po odvolání snížila sankci rovněž na desetinu. I proti této částce se ale město odvolalo k ministerstvu. „Případně se obrátíme na soud,“ poznamenal náměstek Boček.

Audit ROP Severozápad, který zadalo ministerstvo financí, hodnotil 35 projektů podpořených evropskými penězi a chyby našel téměř u všech. Déle než na rok potom Evropská komise operační program zastavila, jeho obnovení podmínila zaplacením tzv. plošné korekce, ve které vyčíslila předpokládaný objem pochybení ve všech projektech – regionální rada měla do programu vrátit 2,6 miliardy korun. Po oživení ROP, které zajistil stát spolu s Ústeckým a Karlovarským krajem, začala regionální rada vybírat sankce za projekty zpochybněné ministerským auditem.

Podezření padlo na nejbohatší z regionálních operačních programů poté, co policie v roce 2011 obvinila tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Severozápad Petra Kušnierze z braní úplatků. Soud ho později poslal do vězení. Později policie obvinila z manipulací s evropskými dotacemi i Kušnierzova předchůdce Petra Vráblíka i nástupce Pavla Markvarta a také bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu. Před Vánoci na ně státní zástupce podal žalobu.