Po kotlíkových dotacích se v Ostravě jen zaprášilo

Ostrava – Žádosti o tzv. kotlíkové dotace už Moravskoslezský kraj nepřijímá. Uzávěrka žádostí o příspěvky, díky kterým si lidé mohou snáze koupit ekologický domácí kotel, sice měla být až v létě, akce ale měla velký ohlas a zájemci již požádali o celých 60 milionů na dotace určených.

Moravskoslezský kraj spolu se státem nabídly kotlíkové dotace v regionu již počtvrté. Žádosti začal krajský úřad přijímat počátkem roku, po dvou měsících už lidé vyčleněných 60 milionů korun vyčerpali. Původně přitom měl kraj přijímat žádosti o dotace až do června. „Společný program na podporu výměny kotlů je velmi úspěšný, což dokazuje vyčerpání alokované částky, která pro tuto výzvu činila 60 milionů korun, již sedm týdnů po vyhlášení,“ řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD), podle kterého požádalo o příspěvek na nový kotel 1 138 lidí.

Odevzdání žádosti o peníze, které by měly odpovídat polovině ceny nového kotle, ovšem neznamená, že lidé dostanou dotaci na ruku. Až čtyři měsíce budou čekat na vyrozumění, zda příspěvek skutečně dostanou. Během devíti měsíců potom musí zlikvidovat starý kotel, koupit a instalovat nový a předložit doklady ke kontrole. Finance potom obdrží do 30 dnů od podpisu smlouvy.

Příspěvkem na nákup nových kotlů chce stát podpořit vyřazení starých kotlů na tuhá paliva, která významně přispívají ke znečistění ovzduší. Po průmyslových podnicích jsou lokální topeniště druhým jeho největším zdrojem. „Investice do lokálních topenišť jsou ekonomicky výhodné, neboť každá vynaložená koruna je zhruba pětkrát efektivnější než u průmyslové investice a na zlepšení kvality ovzduší se projeví okamžitě. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně,“ podotkl náměstek Havlík.

Pavla Daňková o kotlíkových dotacích (zdroj: ČT24)

Letos se situace změnila v tom, že výrobci již nemohou produkovat nejlevnější a současně nejméně ekologické kotle první a druhé třídy. „Od 1. 1. 2014 bude zakázáno uvádět na trh kotle, které jsou nejméně efektivní, tedy jsou nejméně šetrné k životnímu prostředí,“ uvedl koncem loňského roku tehdejší mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík. Lidé tak při koupi nového kotle po vyčerpání zásob starých kotlů přestanou mít na výběr mezi čoudivým, ale levným kotlem, nebo ekologickým, avšak zhruba dvakrát dražším zařízením.

O kotlíkové dotace zatím mohli lidé žádat ve třech významně znečištěných regionech – Ústeckém, Středočeském, ale především Moravskoslezském kraji. Ten vyhlásil již čtyři dotační výzvy, do každé vždy vložil polovinu peněz kraj, druhou polovinu stát. Celkem tak již rozdaly 220 milionů korun a pomohly k výměně asi 1 700 kotlů. Podle ekologů je to ale zatím zanedbatelné číslo, vyměnit topeniště by potřebovalo asi 50 tisíc domácností.