Královéhradečtí demonstrovali proti komunistům v krajské radě

Hradec Králové - K výročí komunistického převratu v roce 1948 se kromě vzpomínkových akcí konají i protestní. Jednu z nich uspořádali lidé před krajským úřadem v Hradci Králové. Organizátorům vadí komunisté ve vedení kraje. Upozorňují, že vítězná ČSSD mohla uzavřít koalici s jinými stranami, přednost ale dala KSČM. Kolem 16. hodiny se na Pivovarském náměstí sešla asi padesátka lidí s transparenty.

Na nádvoří sídla kraje se odpoledne sešli lidé nesoucí transparenty s hesly jako Zkazili jste nám minulost, nekažte nám budoucnost či Stop překrucování historie. S projevy vystoupili například zástupci KDU-ČSL, TOP 09 či ODS. Protestní akci svolali Mladí konzervativci, Mladí křesťanští demokraté, Asociace soukromého zemědělství a Konfederace politických vězňů. 

Ústředním tématem protestu bylo školství. Demonstrující kritizují vliv komunistů na vedení středních škol, nekoncepčnost řízení bez odborné diskuse, nahodilé rušení či slučování škol. Obávají se také průniku komunistické ideologie do výuky. „Nesouhlasíme, aby příznivci této ideologie byli ve vrcholných orgánech státní správy, nebo dokonce měli na starosti tak důležitý resort, jako je školství,“ uvedli organizátoři v prohlášení.

Krajská radní pro školství, bývalá učitelka tělocviku a ruštiny Táňa Šormová, kritiku odmítá. Tvrdí, že vyzvala oponenty k debatě, ale nikdo nepřišel. 

Protest proti komunistům v radě Královéhradeckého kraje (zdroj: ČT24)

Ve vedení kraje jsou celkem tři zástupci KSČM, proti nimž je namířena dnešní demonstrace. Kromě Šormové je to ještě první náměstek hejtmana Otakar Ruml, jenž řídí regionální rozvoj a kulturu, a Josef Lukášek, který má na starosti sociální oblast.

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) na jejich adresu řekl, že jsou to lidé na svých místech. „Určitě se s nimi spolupracuje bez nějakých problémů. Ani v oblasti školství neprovádíme žádné nestandardní kroky, není jediný důvod ke kritice,“ řekl.