Útulky zanedbávají psy, došlápnou si na ně kontroloři

Střední Čechy - Přibývá stížností na středočeské zvířecí útulky. Někteří chovatelé, kteří si z nich přivedli domů psy, si stěžovali na jejich špatný zdravotní stav nebo nedostatečné očkování. V několika případech zvíře dokonce uhynulo. Krajská veterinární správa se proto pustila do kontrol.

Lidé si stěžují na péči ve středočeských psích útulcích (zdroj: ČT24)

Do psích útulků se inspektoři z krajské veterinární správy v poslední době vydávají častěji. Množí se stížnosti lidí, kteří si z těchto zařízení psa odvedli. „Jsou přijímána zvířata, která nejsou řádně evidována. Potom třeba se zvířatům nedostává správné péče a podobně,“ vyjmenovává nejčastější nedostatky ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Císař.

Útulky mají také problém s karanténou. Právě z jednoho takového si majitel přivedl psa, který za čtyři dny uhynul na parvovirózu, vysoce nakažlivé virové onemocnění. „Vzhledem k tomu, že parvoviróza má čtrnáctidenní inkubační dobu, bylo jasné, že nemoc přišla z toho útulku,“ konstatuje majitelka psí školy ve Velké Dobré Jiřina Forejtová.

Ve středních Čechách je zvířecích útulků asi pětadvacet. Veterináři je musí zkontrolovat minimálně jednou ročně. Majitelé útulků kontroly chápou, k drobným pochybením ale podle nich občas dojít může. Vážnější porušení a týrání psů shodně odmítají. Za porušení veterinárního zákona hrozí majitelům psů pokuta do deseti tisíc korun, provozovatelům útulků ale až několik set tisíc.