Oběti komunismu připomněl světelný řetěz

Praha - Zhruba tři stovky lidí se dnes vpodvečer sešly na pražském Staroměstském náměstí na happeningu bez-komunistů.cz, aby si připomněly 66. výročí nástupu komunistického režimu k moci. Hlavním heslem vzpomínkové akce byl citát světoznámého filmového režiséra a držitele Oscara Miloše Formana: „Komunismus je ostuda lidstva“. Akce se zúčastnil i herec Ondřej Vetchý, jenž zrovna dnes drží řetězovou hladovku, která je zároveň připomínkou obětí komunistického režimu i varováním před rostoucím vlivem komunistů v dnešní politice. „Uvědomil jsem si, že nestačí být jen dobrý a poctivý, ale že je ještě třeba být i statečný,“ řekl během happeningu Vetchý.

Happening zároveň varoval před snahou současných komunistů zpochybňovat zločiny jejich režimu. „Nejvíc nás trápí apatická veřejnost. Ta lhostejnost, apatie, letargie lidí, kterou se nám nedaří snadno prorazit. Lidem je v podstatě jedno, že komunisté mají velmi silné postavení v naší společnosti, a dokonce čím dál silnější,“ řekl Petr Marek z platformy bez-komunistů.cz.

Na setkání přišla řada osobností politické i kulturní scény. Někteří už dříve drželi hladovku za oběti komunistického režimu, jako např. poslankyně Miroslava Němcová (ODS), předseda Liberálně ekologické strany (LES) Martin Bursík, režisér Václav Marhoul i herec Ondřej Vetchý.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by lidé nikdy neměli zapomenout, že svoboda, právo a demokracie jsou vždy v ohrožení. „Každá generace o ně musí bojovat,“ uvedl.

Vetchý považuje za velké selhání demokratických stran, že umožňují současným komunistům se tak široce prezentovat. „Přišel jsem na to, že slušní, vzdělaní a čestní lidé bez ochoty převzít osobní odpovědnost a bez osobní odvahy jsou k ničemu. Je-li někdo vzdělaný, slušný a čestný je to málo. Prosím, buďte i stateční,“ řekl.