Praha simulovala blackout – s vodou by byla potíž

Praha – V hlavním městě skončilo cvičení celkového výpadku elektřiny. Podle krizového štábu odhalilo několik slabých míst, zejména v oblasti dodávky tepla a vody a v legislativě. Výsledky ale ukázaly, že je Praha schopna takovou situaci zvládnout. Obyvatelé metropole simulaci nijak nepocítili.

Praha simulovala blackout - s vodou by byla potíž (zdroj: ČT24)

„Mohu říct, že z cvičení mám dobrý pocit, a věřím, že Praze přinese užitek a bude na případný skutečný blackout dobře připravena,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Praha by měla zřejmě největší problémy s dodávkami vody a tepla. U vody je problém, jak ji distribuovat, některé cisterny při velkém mrazu zamrzají. Bez vody by se mohlo ocitnout kolem 600 tisíc Pražanů. Další komplikací by mohl být fakt, že pražskému primátorovi prostřednictvím radnice Prahy 1 podléhá v podstatě pouze nemocnice Na Františku, zbylé jsou totiž v majetku státu. Problém by při blackoutu vznikl v dopravě nebo v oblasti školství, kdy by byly zavřeny školy a školky.

  • Podle krizového štábu by se lidé neměli spoléhat jen na pomoc magistrátu. Každý by si měl doma vytvořit zásoby např. pitné vody, trvanlivých potravin a pořídit si třeba i rádio na baterky. Podrobné informace o tom, jak se při blackoutu chovat, naleznete tady

Primátor Hudeček také zmínil, že je třeba změnit služební zákon, kdy by při jeho současném znění důsledné dodržování způsobilo, že by strážníci nemohli v ulicích hlídkovat v dostatečném počtu. „Je potřeba, aby v takovém případě mohli sloužit třeba 24 hodin v kuse,“ vysvětlil primátor.

Hudeček si stěžoval i na komunikaci s mobilními operátory při cvičení. Zda by při skutečném blackoutu fungovaly mobily, tak město nyní neví. Navíc byl prý problém se dohodnout na dodávce nafty do agregátů ve vysílačích. Operátoři s Hudečkovými výtkami nesouhlasí, čelili prý rozporuplným požadavkům magistrátu. Tvrdí, že provoz záložních zdrojů energie ve vysílačích mají připravený. Primátor naopak pochválil Dopravní podnik Praha - simulace ukázala, že je například na vyprošťování lidí z metra dobře připraven.

Praha sbírala informace i ze zahraničí

Hlavní město bude výsledky cvičení měsíc analyzovat. Podle ředitele magistrátního odboru bezpečnosti a krizového řízení Josefa Juránka začne Praha některé nedostatky odstraňovat prakticky okamžitě. Další pak bude diskutovat a řešit s dotčenými institucemi a městskými firmami a závěry zašle také Bezpečnostní radě státu. Dalším výstupem z cvičení budou směrnice a informace o chování při blackoutu pro Pražany.

Město pracovalo se situací, kdy silná bouřka ve 23 hodin vypnula proud v celé metropoli a východní části Středočeského kraje. Cvičení se zúčastnili hasiči, státní i městská policie, záchranáři a organizace, které mají na starosti distribuci energií. Zástupci města a hasičů se pak byli podívat na situaci ve Slovinsku, které blackout nedávno postihl. Přípravu konzultovali rovněž s vídeňskou radnicí.

Někteří kritici upozorňují na to, že pouhé testování sítě nestačí a Praha by se měla soustředit na vlastní fungování energetiky. „Výpadky sítě mohou v budoucnu souviset s vysokou centralizací zdrojů, tedy příliš dlouhým vedením od zdroje ke spotřebiteli, nebo na závislosti dodávek elektřiny z jediného mamutího zdroje,“ varoval Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. Řešením podle něj jsou například solární panely na střechách domů, které by zvýšily energetickou soběstačnost domácností.

Vydáno pod