Ostravské slůně asi nepřežije. Nenapilo se od matky a ta ztratila mléko

Ostrava – Slůně, které se před třemi týdny narodilo v ostravské zoologické zahradě, se stále nenapilo mateřského mléka a zřejmě se ho už nikdy nenapije. Kvůli tomu se velmi pravděpodobně nedožije dospělosti. Ošetřovatelé zjistili, že matka slůněte Vishesh už má mléko tak řídké a nekvalitní, že i kdyby byl pokus o navedení mláděte k jejím strukům úspěšný, nedokázalo by je už uživit. Vedení zahrady se proto rozhodlo, že už nebude pokračovat v riskantním uspávání matky.

„Zjistili jsme, že Vishesh sice nějaké mléko má, ale jeho kvalita je nulová. I v případě zázraku, že by se mládě nakonec napilo, by už na jejím mléce nepřežilo,“ řekl České televizi ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek. Dodal, že skoro zázrak je i to, že matce vydržalo mléko tak dlouho.

S tím, že tato situace nastane, zahrada předem počítala. „Nedalo se tomu zabránit. Jedná se o přirozený cyklus tvorby mléka. Na rozdíl od kontaktních domácích zvířat není možné sloní samici mléko pravidelně odkojovat tak, aby se podpořila jeho tvorba,“ vysvětlila mluvčí Šárka Kalousková rozhodnutí ostravské zoologické zahrady. Zopakovala, že ze všech dobře ověřených informací z takřka celého světa plyne, že slůňata, která nikdy nepila v dostatečném množství mateřské mléko, se velmi pravděpodobně nedožijí dospělosti.

Smutná zkušenost možná posílí sloní rodinu

Slůně ale stále bojuje. Ošetřovatelé, kteří tráví ve sloním pavilonu čtyřiadvacet hodin denně, dál krmí mládě kvalitní mléčnou náhražkou. „Vždy se přitom snaží dost do co možná největší blízkosti matky. Vishesh a celé ostravské sloní skupině tak chceme dát šanci, aby se dále vytvářely a upevňovaly rodičovské a sociální vazby mezi slonicemi,“ řekla Kalousková.

Samice Vishesh před svým porodem nikdy neviděla žádné mládě, natož aby viděla, jak se o ně pečuje. Do narození slůněte na tom byla byla podobně i mladá samička Rashmi narozená v roce 2011. „Již nyní se ukazuje, že vztah, který je mezi Vishesh a jejím mládětem, je na úplně jiné úrovni než po prvním porodu. Vishesh je klidnější, nechová se k mláděti agresivně, naopak ho chrání. Považuje za normální, že se jí schovává pod břichem a podobně,“ líčila Kalousková. Ošetřovatelé chtějí tento vztah podpořit také u mladší Rashmi, aby byla na odchov slůněte připravená lépe než Vishesh.

Ošetřovatelé mají starost o stav matky

Slůně, které se narodilo 4. února, mělo od začátku nedostatečně vyvinutý sací reflex. Nejdříve nechtělo pít vůbec, od od matky ani z lahve. Pak ho ošetřovatelé nakrmili sondou do žaludku. Poté se jim podařilo pomocí pleny nasáklé mléčnou náhražkou sací reflex vyvolat. Mládě začalo pravidelně pít z lahve. Ošetřovatelé se nadále snažili navést slůně ke strukům matky, ale dítě se od ní nenapilo, ani když ji opakovaně trochu uspali. Situace byla a je komplikovaná, protože sloni v ostravském paviloni nejsou zvyklí na přímý kontakt s lidmi a mohou být nebezpeční.

Ostravští chovatelé se po celou dobu intenzivně radí s českými i zahraničními kolegy, kteří mají s chovem slonů v podobných podmínkách zkušenosti. Například ošetřovatelé z Liberce a Ústí nad Labem dodali do Ostravy i zásoby sloní krve pro vytvoření plazmy jako zásadního zdroje protilátek, které může mládě získat jen z prvotního mateřského mléka. 

Slonice Vishesh přivedla na svět již druhé mládě. Sameček narozený před třemi lety zahynul na celkovou sepsi. Mezitím se jiné slonici z ostravské zahrady narodila samička Rashmi, od které se naučila, jak se o mládě starat. Ošetřovatelé říkají, že je teď vzornou matkou a mají obavy o její psychický stav. Už úhyn prvního mláděte nesla těžce.