Z chlouby trn v patě: Slánské automatické parkoviště zajímá policii i ÚOHS

Slaný (Kladensko) – Před rokem se Slaný chlubilo čerstvě otevřeným automatickým parkovištěm – teprve třetím v Česku. O třináct měsíců později je parkovací dům spíše trnem v patách místních politiků. Řidiči ho vesměs nevyužívají – hlavně kvůli zdlouhavé manipulaci – a zakázkou na jeho stavbu se navíc zabývá policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Kriminalisty i ÚOHS zajímá slánský parkovací dům za 90 milionů korun kvůli zakázce na jeho stavbu. Podle antimonopolního úřadu uzavřelo město smlouvu a její dodatky bez souhlasu zastupitelstva. Radnice pochybení odmítá, avšak policie už zjišťuje, zda může kvůli stavbě parkoviště někoho obvinit. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro porušování povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby a také sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky,“ uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

Parkovací dům navíc po roce provozu prodělává. Loni muselo dát město na jeho provoz několik stovek tisíc korun, zatímco velká část ze 140 parkovacích míst zela prázdnotou. Ukázalo se, že to, co mělo být výhodou parkoviště – automatická manipulace s vozidlem – je spíše jeho slabinou. Odevzdání či vyzvednutí vozu trvá příliš dlouho. „Když přijede k objektu více aut a nějaká skupina lidí chce vyparkovat, dochází k tomu, že časy na zaparkování se výrazně prodlužují,“ upozornil předseda občanského sdružení Občané města Slaný Pavel Zlámal. Při nedávném testu čekali řidiči i desítky minut.

Radnice slíbila, že se pokusí chování automatu zlepšit. Zatím zadala znalecký posudek, který má naznačit, zda je to možné. „Zhodnotí jak stavební, tak i technologickou část parkovacího domu,“ řekl místostarosta Martin Hrabánek (ODS). Město také ve snaze zvýšit zájem o parkování zlevnilo parkovací karty.

Pavel Pavlas o problémech slánského parkoviště (zdroj: ČT24)