Celá Praha jako jeden volební obvod, rozhodli zastupitelé

Praha - Pražané budou v podzimních komunálních volbách hlasovat jen v jednom volebním obvodu. Změnu schválilo zastupitelstvo. TOP 09 a ČSSD už se na tom shodly dřív. Rozdělení do více obvodů je podle kritiků účelové, protože znevýhodňuje malé strany. V Praze se naposledy volilo v jediném obvodu v roce 2006.

Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) vznik jednoho volebního obvodu zabrání účelové manipulaci s volbami. „Osobně to považuji za konec kšeftování a dělení Prahy podle politické zvůle,“ řekl Hudeček. Pražané budou nově volit 65 zastupitelů namísto nynějších 63. Na sjednocení obvodů a novém počtu zastupitelů se shodli všichni zastupitelé napříč politickými stranami.

Tomáš Hudeček v Interview Daniely Drtinové:

„To, co mně osobně vadilo před čtyřmi lety, co jsem razantně napadal, se podaří alespoň na toto období ujednotit a budeme v Praze volit v jednom obvodě, budeme volit jednoho lídra a každá část Prahy bude mít stejnou kandidátku.“

„Je to nejspravedlivější systém, který bráním jakýmkoli výkyvům a účelovosti v rozdělování Prahy,“ komentoval rozhodnutí zastupitelů jeden z nich, Karel Březina (ČSSD). Sociální demokraté rovněž předkládají v Poslanecké sněmovně zákon, který by zajistil, že opatření by platilo natrvalo.

V Praze se naposledy volilo v jediném obvodu v roce 2006. V minulých volbách v roce 2010 byla Praha tehdy vládnoucími občanskými demokraty ODS rozdělena do sedmi obvodů. ODS to odůvodňovala tím, že když se zmenší počet kandidátů do zastupitelstva, budou je moci voliči lépe poznat. Jenže podle analýzy, kterou si nechali sami občanští demokraté tehdy vypracovat, mělo takové opatření zabránit malým stranám, aby se do zastupitelstva dostaly. Ve volbách pak SZ, SNK ED a VV sice překročily pětiprocentní hranici, mandáty však skutečně nezískaly. Obrátily se proto kvůli tomu na Ústavní soud, jenže ten jejich stížnost zamítl s tím, že se nepodařilo prokázat, že rozdělení obvodů bylo ze strany ODS účelové.  

Počet obvodů v komunálních volbách v Praze

2010 ………. 7 obvodů

2006 ………. 1 obvod

2002 ………. 5 obvodů

1998 ………. 10 obvodů

Pražské volby jako komunální nebo jako krajské?

Pražští zastupitelé dnes taky projednávali návrh ČSSD, aby následující zastupitelstvo vládlo pouze dva roky, čímž by se sjednotil termín komunálních pražských voleb s těmi krajskými. Pražské zastupitelstvo má totiž kompetence kraje, voleno je ale na základě zákona o volbách do zastupitelstev obcí. 

S tím ale nesouhlasili zástupci TOP 09 a ODS. Podle zastupitele Rudolfa Blažka by případná změna zákona znamenala, že Pražané by museli chodit k volbám každé dva roky.

„Existují elegantnější řešení,“ myslí si Blažek. Dodal, že by stačilo doplnit zákon o volbách do obcí. Zastupitelé poté schválili Blažkův návrh, aby Praha vyzvala poslance, aby volby do zastupitelstev města a jednotlivých radnic byly v jednom termínu.

Karel Březina: Jeden obvod je nejspravedlivější systém (zdroj: ČT24)
Vydáno pod