Do Jakartovic přestanou jezdit vlaky, podle kraje jsou prázdné

Jakartovice (Opavsko) – Do moravskoslezských Jakartovic přestanou 7. dubna jezdit vlaky. Kraj se rozhodl nahradit provoz motoráků na trati Opava–Jakartovice levnějšími autobusy. Náhrada by měla být úplná, navzdory protestům starostů obcí na trase mezi Opavou a Jakartovicemi nezůstanou ani spoje, kterými jezdí studenti, či víkendové turistické vlaky. Podle kraje jezdí vlaky na jakartovické trati příliš málo vytížené.

Na zasedání moravskoslezského krajského zastupitelstva přišli starostové Dolních Životic Jaroslav Vaněk (ODS) a Otic Vladimír Tancík (Bezpečné a zdravé Otice), aby se za „svoji“ trať bili. Rozhodnutí zrušit na ní pravidelnou osobní dopravu kritizovali, protože vlaky využívají studenti a také jimi do oblasti jihozápadně od Opavy přijíždějí turisté. Starostové se obávají, že po zrušení vlaků již nebude možné rozhodnutí přehodnotit, protože trať zničí vandalové.

Zastupitelé však k námitkám obcí nepřihlédli a zrušení všech vlaků z Opavy do Jakartovic schválili. Pro bylo 49 zastupitelů, jeden se vyslovil proti a pět se jich zdrželo. Podle hejtmanského náměstka Daniela Havlíka (ČSSD) to bylo ekonomicky rozumné, protože vlaky využívalo minimum cestujících. „Efektivita spojení mezi Opavou a Jakartovicemi je v současné době pouze desetiprocentní. Ve vlacích většinou nesedí ani desítka cestujících a kraj tak hradí roční ztrátu přes osm milionů korun,“ vysvětlil Havlík. Náhradou tak budou autobusy, jejichž provoz bude podle náměstka o šest milionů korun ročně levnější. Havlík upozornil, že kraj čekal, zda o provoz na trati nebude mít zájem některý alternativní železniční dopravce, který by kraji nabídl výhodnější podmínky, ale žádná firma se neozvala.

Železniční trať, kterou teď pravděpodobně čeká neslavný osud mnoha dalších opuštěných lokálek, které zarůstají, zloději je rozkrádají a silničáři zalévají přejezdy asfaltem, už několik omezení postihlo. Severní dráha císaře Ferdinanda ji v roce 1892 postavila až do Horního Benešova. V době jedné z prvních vln rušení lokálek v 70. letech minulého století však byla trať zkrácena do Svobodných Heřmanic. Úsek do Horního Benešova byl snesen. Zbylá část trati sice přežila rozsáhlé škrty roku 1997, ale v roce 2005 kraj zkrátil spojení pouze do Jakartovic. Nyní, po dalších devíti letech, končí osobní doprava i na posledních 21 kilometrech.