Karlovarský kraj zrušil cestu na Kubu, podnikatelé odmítli jet se Sloupem

Karlovy Vary – Rada Karlovarského kraje zrušila návštěvu Kuby. Radní měli cestovat spolu s podnikateli z regionu, kteří ale svou účast odřekli. Příčinou byla ohlášená účast hejtmanského náměstka pro školství Václava Sloupa (KSČM), který v 80. letech pracoval jako tzv. politruk u Pohraniční stráže a po svém zvolení do krajského vedení proslul kontroverzními výroky o působení pohraničníků.

Před rokem proti Václavu Sloupovi, který na západě Čech dohlíží na krajské školství, lidé demonstrovali, letos skupina podnikatelů odřekla účast na plánované společné cestě s radními na Kubu. Příčina je v obou případech stejná – Sloupova minulost zástupce velitele pro věci politické u komunistické Pohraniční stráže. „Že součástí vedení delegace měl být bývalý politruk, to je věc, která mně lidsky a morálně vadí. Proto jsem se z této mise omluvil. V tomto personálním složení nikam nechci jet,“ uvedl karlovarský podnikatel Martin Šretr, ke ketrému se přidali i další účastníci cesty na Kubu.

Odmítnutí Sloupa cestu překazilo

Karlovarský krajský náměstek pro školství působil před rokem 1989 u Pohraniční stráže, a to několik let i jako zástupce velitele pro věci politické. Tzv. politruci dohlíželi u vojenských – či v případě Pohraniční stráže jiných ozbrojených – jednotek na ideologické smýšlení jejich členů. V jejich kompetencích bylo poslat vojáky či pohraničníky do vězení nebo iniciovat odvolání velitele jednotky. Václav Sloup však považuje svoji minulost za uzavřenou kapitolu a výhrady podnikatelů k jeho účasti v krajské delegaci na Kubu odmítá. „Pokud někdo neustále omýlá mé čtyři roky politické práce v Pohraniční stráži ze 27 let působení u Pohraniční stráže? Nemám, co bych k tomu dodal,“ řekl. Svou účast na cestě ale nakonec zrušil. V té době s výpravou však už nepočítali podnikatelé, a tak z ní nakonec nic nebylo. „Cesta ztratila smysl, proto jsme ji zrušili,“ uvedl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Na Kubu měli podnikatelé odletět na vlastní náklady 7. dubna. Krajští radní cestu, na kterou je pozval kubánský velvyslanec v Česku, plánovali téměř rok. Podnikatele osloví znovu a navrhnou jiné složení delegace. Podle Martina Šretra cesta bez Václava Sloupa bude možná. „V případě, že to bude ke prospěchu všech zúčastněných, my nemáme problém se toho zúčastnit,“ podotkl podnikatel, který už v minulosti na Kubu prodal průmyslové pece.

Kritizovaný náměstek se k minulosti nechce vracet

Václav Sloup v minulosti čelil protestům, když se stal hejtmanským náměstkem odpovědným za střední školství v Karlovarském kraji. Odstoupit však odmítal, tvrdil, že za ním nezůstali "nějací kostlivci„. Krátce po svém zvolení v rozhovoru pro Český rozhlas kritizoval, že učitelé vykládají ve školách o 50. letech minulého století v Československu “jednostranně, bez pohledu z druhé strany„. Uvedl také, že kdyby bylo možné střežit hranice tak jako před rokem 1989, především obyvatelé Německa by to uvítali. “Bylo by méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky," řekl.

Protesty proti Sloupovu působení v pozici náměstka pro školství loni dokonce vedly k výzvě hejtmana Novotného, aby komunistická strana Václava Sloupa vyměnila. Hrozil i rozpadem koalice. K tomu však nedošlo a rozložení rady zůstalo takové, jaké bylo. 

Václav Sloup a komunisté mají v Karlovarském kraji velmi silnou pozici – vyhráli poslední krajské volby, strana získala 16 580 hlasů, Václav Sloup 398 přednostních. Mají čtrnáct zastupitelů z 45 – jejich klub je v Karlovarském kraji nejsilnější. ČSSD získala o necelých 200 hlasů méně a má třináct zastupitelů. Obě strany vytvořily devítičlennou radu s tím, že první dva roky v ní bude mít většinu KSČM, potom se poměr změní a rozhodující pozici získá ČSSD. Hejtmanem zůstal Josef Novotný, který vedl kraj už v minulém volebním období. I tehdy stál v čele koalice ČSSD a KSČM, komunistická strana však byla podstatně slabší.