Rudník poničený povodní nedostane od státu nejspíš ani korunu

Rudník (Trutnovsko) – Lidé z podkrkonošského Rudníku, který patřil mezi obce nejvážněji poškozené loňskými povodněmi, musí začít spořit. Začíná být jasné, že od státu žádnou finanční pomoc nedostanou. Úředníci Státního fondu životního prostředí vrátili na rudnickou radnici žádost o příspěvek – nepřijali ji kvůli formálním nedostatkům. Tajemník obecního úřadu tvrdí, že si úředníci postupně vymýšlejí nové a nové podmínky, podle fondu ale obec o všech požadavcích ví od roku 2007.

Opravy povodňových škod v Rudníku budou stát miliony, přitom stále vážněji hrozí, že je budou muset zaplatit sami majitelé pozemků, kde jsou například nestabilní svahy. Stát sice po povodních sliboval pomoc, tu ale patrně spolyká úřední šiml. Obecnímu úřadu se nepodařilo uspokojit požadavky Státního fondu životního prostředí a zaslat správné dokumenty. Když už si rudnický tajemník Jiří Jirásek myslel, že poslal vše správně, přišla mu odpověď, že místo smluv předložil dokumenty o souhlasu majitelů pozemků s úpravami jako je sanace utrženého svahu. „Přitom náležitosti smlouvy a souhlasu jsou identické,“ upozornil Jiří Jirásek. Odkázal navíc na dopis od fondu životního prostředí, kterým si úředníci výslovně vyžádali právě souhlas s realizací akce.

Petra Kučerová z fondu však odmítla, že by v Rudníku měli špatné informace. „Platné závazné pokyny jasně říkají, že pokud se jedná o podporu nad dva miliony korun, je potřeba předložit smlouvy mezi obcí a vlastníky pozemků. Tato pravidla jsou žadatelům známa od roku 2007,“ poukázala. Radnice sice dostala čas na doplnění žádosti, ovšem s podmínkou, že doloží smlouvy. Ty však měly být uzavřeny do loňského listopadu.

Obyvatelé obce tak nevědí, co bude dál. Na úpravy z vlastní kapsy vesměs nemají. „Je to o velkých penězích. Myslím, že to normální smrtelník sám nezvládne,“ zdůraznil Rostislav Rodr, který má nad domem nestabilní svah a na jeho zabezpečení by musel sehnat milion. Podle starosty Aleše Malocha je potom pro sanaci nejkritičtějších sesuvů v celém Rudníku potřeba celkem deset milionů korun.

Václav Svoboda o dotacích pro Rudník (zdroj: ČT24)