Opravená třetina zámku v Buštěhradu se otevírá, zbytek dál chátrá

Buštěhrad – Západní křídlo buštěhradského zámku je opravené. Místo, které je spjato s kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, zrekonstruovala zdejší radnice a nastěhovala sem své úředníky. Zámek má ovšem dva vlastníky a dvě tváře. Městské křídlo je nyní reprezentativní, zatímco dvě třetiny objektu, které patří Středočeskému kraji, chátrají. Krajský úřad nemá na opravu peníze a uvažuje, že svůj podíl v zámku Buštěhrad prodá.

Jako z pohádky Jana Wericha vypadá nyní buštěhradský zámek. Je opravený-neopravený. Celá stavba má sice původní fasádu, ale uvnitř jsou doslova dva světy. Reprezentativně vyhlíží prostory v západním křídle, které patří městu. Ve třech patrech je celkem patnáct místností, kam se nastěhoval městský úřad včetně matriky, archivu a obřadní síně. Dosud úřad sídlil v budově mateřské školy a prostory už jeho potřebám nestačily. „Máme už přes tři tisíce obyvatel a tím pádem je potřeba i rozšířit fungování úřadu,“ uvedla buštěhradská starostka Jitka Leflerová. Mateřská školka potom díky odstěhování úředníků může otevřít novou třídu.

Zbylé dvě třetiny barokního zámku ze 17. století patří kraji a jsou ve velmi špatném stavu. Kraj dostal část zámku v roce 2010 bezúplatně od města. Tehdejší hejtman David Rath chtěl ze zámku udělat kulturní a rezidenční centrum – hovořil o krajské obdobě pražského Žofína. Nakonec ale Rathovi nástupci od projektu ustoupili, a tak krajská část dělá městské třetině ostudu. Na rekonstrukci zchátralého východního křídla a středu objektu by Středočeský kraj potřeboval minimálně 200 milionů korun, které nemá. 

Krajský úřad by se proto majetku, který potřebuje obrovskou investici a je přitom spojen s Rathovou kauzou, nejraději zbavil. Zástupci kraje jednají s městem o možnosti, že by si památku převzalo zpět. Další variantou je prodej, o zámek projevila zájem francouzská firma, která by tu chtěla vybudovat luxusní hotel. „Jednala by o tom rada. Domnívám se, že by to problém nebyl,“ naznačil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Zámek získalo město od soukromého majitele v roce 2003, s opravami západního křídla začalo o dva roky později. Rekonstrukce stála 50 milionů korun, polovinu dala radnice, zbytek pokryly dotace od ministerstev a Středočeského kraje.

Pavel Pavlas o rekonstrukci buštěhradského zámku (zdroj: ČT24)