Rokytku v Hrdlořezích znovu překlene lávka, chybí od povodně

Praha – U železničního mostu v pražských Hrdlořezích, kde se nad říčkou Rokytku do loňského června klenula lávka pro cyklisty a pěší, vznikne lávka nová. Pražské zastupitelstvo schválilio dvoumilionovou dotaci pro Prahu 9, díky které by lávka měla vzniknout. Podle vedení města stržení mostku významně zkomplikovalo život místním obyvatelům, cestování domů pro ně teď je problematické zejména v noci.

Lávka přes Rokytku sloužila místní lidem, ale i turistům či cyklistům až do loňských povodní. „Při povodních v červnu 2013 se lávka stala kritickým místem z důvodu neprůtočnosti velké vody a hrozily velké škody na okolním majetku obyvatel, proto byla konstrukce lávky stržena,“ píše se v dokumentu, který schválili zastupitelé. Bez lávky bylo nutné místo obcházet dvěma zdlouhavými trasami, z nichž jedna není osvětlena.

Nová lávka má být dlouhá 12 metrů a široká 2,5 metru. Termín otevření zatím není stanoven.

Rokytka se rozvodnila loni na začátku června. Spolu s dalšími menšími pražskými toky Botičem a Šáreckým potokem ukázala slabé místo protipovodňové ochrany vybudované po záplavě v roce 2002. Vylila se z břehů a zaplavila části Kyjí či Libně. Právě v případě Rokytky přitom městské vedení před několika lety ubezpečovalo, že díky speciálním čerpadlům v Libni je povodeň na toku vyloučena. Nyní město kromě oprav škod, které říčka loni způsobila, připravuje další protipovodňové opatření – rozšíření koryta před Prahou, kde se přípradná záplavová vlna zpomalí.