Historickou přádelnu ve Frýdku-Místku čeká demolice. Lidé protestují

Frýdek-Místek - Po velké sportovní hale čeká ve Frýdku-Místku demolici další budova, ke které mají obyvatelé sentimentální vztah. Kvůli špatnému technickému stavu začne v pondělí likvidace historické přádelny zkrachovalé textilní továrny Slezan v Nádražní ulici. Zmizí symbol textilního průmyslu, díky kterému se města Frýdek a Místek začala v 19. století prudce rozvíjet. Na sociálních sítích proti tomu vznikla protestní petice. Demoliční výměr je ale platný a firma zahájila přípravné práce.

Slezské bavlnářské závody, které se v roce 1990 transformovaly do akciové společnosti Slezan, bývaly mezinárodně známou a prosperující továrnou. Měla mnoho provozů ve Frýdku-Místku i dalších městech a živila desítky tisíc lidí. Tovární budova z pálených a omítaných cihel, o kterou jde, byla postavená v roce 1882 a byla součástí původní Landsbergerovy přádelny. Podle statika, který provedl znalecký posudek, je v havarijním stavu.

Jediné řešení - demolice

Úřady města povolily odstranění stavby na základě žádosti insolvenčního správce Slezanu Frýdek-Místek. „Přestože jsme zajišťovali údržbu, došlo vlivem extrémního počasí k poškození budovy, na cestu a chodník začaly odpadávat kusy fasády i zdiva. Statik konstatoval, že je nutné provést rozsáhlou rekonstrukci, anebo objekt v zájmu bezpečnosti lidí strhnout,“ vysvětloval insolvenční správce Jiří Hanák. Zdůraznil, že Slezan je v konkurzu a nemá na nákladné opravy peníze. Nikdo jiný neprojevil zájem si starou továrnu koupit nebo pronajmout. „Jediným řešením zůstalo stržení budovy,“ řekl správce Slezanu.

Lidé žádají ochranu památky

Proti bourání vznikla na sociálních sítích petice. Podepsalo ji už více než pět set lidí. Žádají, aby úřady znovu posoudily žádost o zapsání objektu do seznamu kulturních památek. Úředníci magistrátu i krajského úřadu ji před časem zamítli. Argumentovali, že kvůli opakovaným přestavbám ztratila přádelna historickou hodnotu. „Stavebními úpravami provedenými v druhé polovině 20. století došlo k degradaci kulturní a architektonické hodnoty objektu,“ uvedla i mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková. Podle některých památkářů má však tovární budova stále vysokou hodnotu. „Z hlediska urbanismu a kulturního a historického dědictví to bude jistě značná ztráta,“ uvedl například ředitel Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Město možná koupí aspoň pozemek

Po Frýdku-Místku se šíří nepotvrzené zprávy, že na místě zbourané továrny vznikne další obchodní centrum. Lidé, kteří zažili, že magistrát povolil proti mnoha protestům například stavbu Kauflandu na okraji městské památkové zóny, se obávají, aby se nestalo to, co v Novém Jičíně. Na místě dvou starých továren tam stojí obchodní centra. Insolvenční správce alo o takových plánech nic neví. „O využití pozemku po odstranění stavby dosud nebylo rozhodnuto,“ zdůraznil Hanák.

Na sociálních sítích lidé kritizují představitele města, že se špatně starají o kulturní dědictví. Vedení města argumentuje, že jde o soukromý majetek. „Nemůžeme zasahovat do způsobu nakládání s majetkem, který nám nepatří,“ řekla za magistrát mluvčí Jana Matějíková. Radní přesto zvažují, že navrhnou politickým klubům, aby zvážily možnost, že by město parcelu koupilo. Bude to pravděpodobně jedno z témat pondělního zasedání zastupitelstva.

Textilky ve Frýdku-Místku

První textilku založil ve Frýdku v roce 1832 tamní Žid Josef Munk, v šedesátých letech 19. století v tom pokračovali další židovští podnikatelé – Filip Landsberger, Alois Lemberger či bratři Neumannové. V roce 1945 všechny továrny zabavil stát a vytvořil státní podnik Slezské bavlnářské závody. V šedesátých letech měl patnáct provozů, z toho deset ve Frýdku-Místku. Roku 1990 založil Fond národního majetku akciovou společnost Slezan. Vlivem hospodářské krize a zejména silné asijské konkurence začal postupný úpadek textilního průmyslu, který vrvrcholil v roce 2008 úpadkem společnosti. Insolvenční řízení se blíží ke konci, správce konkurzní podstaty vyplatil věřitele.