Ralský starosta čelí obvinění za zakázku, o níž zastupitelé nevěděli

Ralsko (Českolipsko) – Kvůli městské zakázce na právní služby obvinila policie starostu Ralska Miroslava Králíka (ČSSD) ze zneužití pravomocí. Státní zástupkyně tvrdí, že smlouvu uzavřel bez svolení zastupitelstva a navíc s firmou, která takové služby nemůže poskytovat. Starosta tvrdí, že o smlouvě rozhodla městská rada a podal proti obvinění stížnost.

Uzavřením smlouvy s právníkem Zbyškem Rychtaříkem se chtělo Ralsko ubránit před hrozící pokutou – stát chce zpět 43milionovou dotaci kvůli chybám při opravě silnic a výstavbě sportovního hřiště. Nakonec se ale potíže vedení města, obzvláště pak starosty Miroslava Králíka, významně zvětšily. Smlouva mu vynesla obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle státní zástupkyně rozhodl o zakázce bez vědomí zastupitelstva.

Podle smlouvy s městem měl právník ihned dostat půl milionu korun a v případě, že město zbaví pokuty, ještě dodatečných 6,5 milionu. Podle starosty Králíka byl kontrakt v naprostém pořádku. „S obviněním naprosto nesouhlasím. Podal jsem proti němu stížnost, je tam spousta nesrovnalostí,“ uvedl. Upozornil současně, že o smlouvě nerozhodl sám: „Dohodli jsme se tak v radě.“ Uzavření smlouvy kritizuje také městská opozice, zastupitel Miloš Tita (KSČM) podotkl, že město již jednoho právníka mělo.

Potíže, které narůstají od chvíle, kdy se Ralsko rozhodlo bránit se pokutě, ale nekončí ani starostovým obviněním. Kromě něj policie stíhá i samotného právníka, a to kvůli neoprávněnému podnikání. Ukázalo se, že není členem advokátní komory. „Uzavřel s městem smlouvu o poskytování právních služeb, přestože společnost ani on nebyli oprávněni tyto právní služby poskytovat,“ řekla mluvčí Okresního státního zastupitelství v České Lípě Jitka Bojanová. Právník Rychtařík je ale přesvědčen, že neudělal nic špatného. „Obvinění je protiprávní. Poradenství a řadu dalších smluv může dělat kdokoli jiný. Máte to v advokátním zákoně,“ vzkázal.

Radnice nakonec spolupráci se Zbyškem Rychtaříkem ukončila. Naopak starostovo stíhání pokračuje. Miroslav Králík se ale neobává, že by ho kvůli obvinění zastupitelstvo odvolalo.

Lucie Pokorná o stíhání ralského starosty (zdroj: ČT24)