Lex Tichý: Zastupitelé, kteří nechodí na zasedání, přijdou o odměny

Pardubice – Za neomluvenou opakovanou absenci na zasedání zastupitelstva nebudou už zastupitelé v Pardubickém kraji dostávat peníze. Nové pravidlo schválil kraj kvůli zastupiteli Janu Tichému (ČSSD). Ten od chvíle, kdy složil slib, na žádném jednání nebyl, nikdy se neomluvil, ale peníze za výkon funkce dosud pobíral. Výzvu své strany k rezignaci ignoroval.

Jan Tichý nepatří mezi uvolněné zastupitele, přesto dostává od kraje odměny – každý měsíc 3 219 korun. Jeho kolegové ze zastupitelstva se nyní usnesli, že mu peníze vezmou vzhledem k tomu, že na jednání nechodí ani se neomlouvá. „Pokud zastupitel dvakrát za sebou bez omluvy nedorazí na jednání zastupitelstva, bude mu následně odebrána odměna,“ shrnul rozhodnutí mluvčí krajského úřadu Jakub Rychetský. Zastupitel, kvůli kterému pravidlo vzniklo, vzal rozhodnutí sněmu, v němž je jeho strana nejsilnější, na vědomí: „Já to nevnímám jako trest. Tak se usnesli a tak to je.“

Vedení kraje i regionální ČSSD, jejímž členem Tichý je, tvrdí, že s nimi bývalý náměstek hejtmana nekomunikuje. Sociální demokraté ho vyzvali k rezignaci, ale ani na to Jan Tichý nezareagoval. „My jsme vyčerpali veškeré možnosti, co nám dávají stanovy,“ uvedl předseda krajské ČSSD Miroslav Váňa. Sociální demokraté nyní uvažují o Tichého vyloučení.

Protože Jan Tichý nemíní rezignovat, patrně jeho místo v zastupitelstvu zůstane prázdné až do voleb v roce 2016. Odvolat ho nikdo nemůže.

Erik Knajfl o absencích Jana Tichého (zdroj: ČT24)