Poděbrady vystavují originál smlouvy krále Jiřího s Francií

Poděbrady - V Poděbradech vystavují originál smlouvy krále Jiřího s Francií z roku 1464. Město si připomíná 550. výročí jeho mírové mise oslavami, které potrvají až do úterý. Na cenný dokument se ale lidé můžou podívat jenom dnes.

Vzácný originál mírové smlouvy mohou lidé v Poděbradech obdivovat pouhých sedm hodin. V severofrancouzském městě Dieppe ji 18. července 1464 podepsali zástupci krále Ludvíka XI. a poslové českého krále Jiřího. Stvrdili tak dohodu o přátelství a spolupráci. „Jiří potřeboval spojence, Ludvík taky spojence, takže to bylo oboustranně výhodné,“ vysvětlil Denko Čumlivski, odborný správce Archivu České koruny.

Listina nikdy nebyla vystavená mimo Prahu

Listina je stálou součástí národního archivu a dnešek je výjimečnou příležitostí ji vidět - smlouva totiž ještě nikdy nebyla vystavována mimo Prahu. I proto se večer vrátí do podzemního archivu jištěného čtyřmi pancéřovými dveřmi. Muzeum potom vystaví alespoň kopii dokumentu. „Je nerozeznatelná od toho originálu, laik by to nepoznal, odborník by s tím měl trochu práce,“ poznamenal ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Oslavy Dne Poděbrad potrvají až do úterý. Během dneška se lidi mohli zúčastnit bohoslužby na počest 550. výročí mírové mise, na odpoledne se plánuje položení věnců k jezdecké soše krále Jiřího. Další oslavy město chystá na duben, květen nebo září.