Dealeři drog na Folmavě? Díky policejní stanici se po nich slehla zem

Folmava - Desítky případů týkajících se drog pomohli odhalit od loňského března policisté z Folmavy na Domažlicku. Přesně před rokem tady totiž začala fungovat policejní stanice. O vyšší bezpečnosti mluví i obyvatelé okolních obcí. I po roce pravidelných kontrol tržnic ale stále naráží na problémy se zdejší komunitou.

Tržnice na Folmavě dříve běžně nabízela možnost koupit pervitin nebo marihuanu. Nakupující někdy pak i pod vlivem drog zase odjížděli ihned zpátky. Od loňského března zde ale policisté odhalili více než dvacet případů drogové kriminality. „Výsledky, kterývh jsme tam za ten rok dosáhli, ukazují, že policisté jsou vytíženi, někdy i mnohem více než policisté v jiných oblastech našeho územního odboru,“ uvedl vedoucí územního odboru Policie ČR Domažlice Lubomír Martinec.

Situaci má zlepšit i kamerový systém

Za dosud největší úspěch považuje obvinění tří hlavních dealerů, kteří prodávali drogy právě na místních tržnicích. „V dnešní době se stává, že sem cizinci přijedou si nejspíše, podle našeho názoru, zakoupit drogu, a zde po tržnicích marně hledají dealery,“ podotkla vedoucí policejní stanice Folmava Petra Hendrychová. Podle místních již výrazně ubylo i drogově závislých lidí, kteří by se v okolí pohybovali.

Dohled má navíc podpořit nový kamerový systém. To ale budí rozpaky německé policie, která se obává přesunu prodeje do odlehlejších oblastí. „Do určité míry nám to zkomplikuje dohled nad některými konzumenty drog. Stejné potíže budou mít i policisté na české straně,“ konstatoval komisař policie Furth im Wald Konrad Freimuth. Úplná likvidace tzv. drogové turistiky v příhraničí je ale podle policie záležitostí na několik let. Hlavně kvůli uzavřenosti komunity, která obchoduje pouze s cizinci.

Policisté na Folmavě odhalili nejen dealery drog (zdroj: ČT24)