Dobrovolníci počítají v Jeseníkách rysy, jsou tam poslední kusy

Jeseníky - Čtyřicet dobrovolníků teď chodí v Jeseníkách po stopách rysa ostrovida. Ochránci přírody chtějí zjistit, kolik kusů tam aktuálně žije. Zaměří se i na stopy po pytlácích, největších nepřátelích této přísně chráněné a ohrožené kočkovité šelmy, která v Jeseníkách téměř vymírá.

Podle ochránců přírody se na konci šedesátých let minulého století vyskytovalo v Jeseníkách dvacet pět rysů, koncem devadesátých let jich bylo jen deset. Teď už znalci hovoří o nejvýše třech kusech. Ve srovnání s Beskydami jsou ale Jeseníky málo probádané. Dobrovolníci to teď mají napravit.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ochránci v Beskydech intenzivně sledují pohyb rysů tři roky. Díky monitorovacím obojkům, které se jim podařilo upevnit na těla tří predátorů, se během celoročního sledování dozvěděli zcela nové informace, například, že jejich teritoria jsou mnohem větší, než předpokládali. To je také přimělo zredukovat odhad počtu rysů v Beskydech na deset kusů.

Za dopadení pytláka odměna 100 tisíc

Sčítání v Jeseníkách ještě neskončilo. Kromě zvířat se dobrovolníci zaměří i na stopy pytláků. „Každý rys, kterého někdo upytlačí, chybí v Jeseníkách dvojnásob. Trvá dlouho, než ho jiný nahradí, protože musí po trase překonávat velké překážky,“ zdůraznil člen rysí hlídky Martin Míček.

Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc dodal, že pravidelný pohyb dobrovolníků po lese snižuje riziko pytláctví. Dobrovolníci šlapou pytlákům na paty a pasti, které najdou, likvidují. I když je známo, že pytláci drží spolu a jeden druhého prý neprozradí, ochránci a myslivci vypsali společně odměnu. Lidem, kteří pomohou pytláky dopadnout, slibují sto tisíc korun. Vzácná zvířata ohrožuje také doprava, řadu jich srazí auto. Ochránci proto prosazují budování přechodů pro zvěř přes silnice.

Rys ostrovid
Zdroj: David Veis/ČTK

Podle loňských odhadů žije v českých horách - v Beskydech, na Šumavě a v Jeseníkách - osmdesát až sto rysů. Loni zachytila fotopast jednoho také v Broumovském výběžku nedaleko Adršpašských skal. V minulých letech se objevil zcela ojediněle v Krkonoších a Jizerských horách.

Rys je v přírodě důležitý regulátor zvěře. „Tam, kde se vyskytuje, funguje lépe ekosystém, protože rys je přirozený predátor a odloví nemocné kusy,“ vysvětlila Libuše Veselá ze zoologické zahrady v Olomouci.

Rys se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku vyskytoval přirozeně stovky let. V Čechách ho lidé vybíjeli od středověku. Na Moravě a ve Slezsku zanikla původní populace až někdy na přelomu 19. a 20. století. Po 2. světové válce začala migrace rysů ze Slovenska, kde jich bylo hodně, do Jeseníků a Beskyd. V sedmdesátých a osmdesátých letech je tam opět skoro vyhubili pytláci, zároveň se ochránci začali snažit o návrat rysa do Čech. I když lov rysů je zakázaný, pytláci u nás zabili jen v letech 1995 až 2005 odhadem šedesát kusů.