Jablonec bourá domy pro nepřizpůsobivé, demolice omezí dopravu

Jablonec nad Nisou - Na okraji Jablonce nad Nisou začala demolice domů pro nepřizpůsobivé. Poslední rodina vybydlené byty opustila koncem loňského roku. Domy byly pro město dlouhodobě zdrojem problémů. Demolice bude radnici stát skoro dva miliony korun, rekonstrukce objektů by ale vyšla minimálně desetkrát dráž. Práce dočasně omezí i dopravu na tahu do Liberce.

V domech bydleli posledních 20 let nepřizpůsobiví. Město tam opakovaně řešilo problémy s hygienou, před pěti lety mezi 180 obyvateli například propukla úplavice, v bytech nebyly ani splachovací záchody. „Nemají možnost si bezprostředně po toaletě umýt ruce a i kontaminací rukou může dojít k přenosu nákazy,“ uvedla dříve epidemioložka Jana Prattingerová.

Radnice se rozhodla, že objekty nemá smysl opravovat. „Pravidelně tam zamrzala voda, měli jsme tam opravdu velké problémy, navíc se tam houfovali nepřizpůsobiví občané a vjezd do města působil strašně,“ uvedla náměstkyně primátora Soňa Paukrtová. „V podstatě celá lokalita si od domů a zejména jejich bývalých obyvatel oddychne,“ říká Jindřich Berounský (ČSSD), opoziční zastupitel Jablonce nad Nisou. Podle Paukrtové se pozemek stane strategickou plochou, která v budoucnu umožní například narovnání silnice a zkvalitnění příjezdu do města ve směru od Liberce.

Demolice s sebou nese dopravní omezení

Domy stojí u frekventované silnice, která je hlavní spojnicí Jablonce s Libercem, a jejich demolice tak načas omezí i provoz. Doprava je zhruba na 70 metrech svedena do jednoho pruhu a kyvadlově ji teď řídí semafory. Podle mluvčí magistrátu Markéty Hozové by demoliční práce měly skončit do 14. března. „Vzhledem k průběhu letošní zimy, která je teplejší, to jde rychleji, než jsme předpokládali,“ uvedl stavbyvedoucí Petr Pluhař, Eurovia CS.

V Jablonci začala demolice domů pro nepřizpůsobivé (zdroj: ČT24)