Požár chaty Libušín nejspíš nezpůsobila technická závada

Rožnov pod Radhoštěm - Zlínští hasiči vyloučili, že by požár turistické chaty na Pustevnách způsobila technická závada. Dál připadají v úvahu dvě možnosti - úmyslné založení požáru nebo varianta, že oheň vznikl mimo dřevěný komplex, na který se později rozšířil. V takovém případě mohlo jít o nedbalost.

„Ohledáním a šetřením na místě nebylo zajištěno nic, co by nasvědčovalo technické závadě,“ prozradil mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. „Existuje také možnost, že požár nevznikl vevnitř, ale vně budovy,“ dodal mluvčí. V takovém případě mohlo jít o nedbalost při manipulaci se zábavní pyrotechnikou, odhození nedopalku a podobně.

Požár totiž nahlásila hasičům žena, která obývala vedlejší chatu. „Měla okna směrem k Libušínu. Okamžitě, jak uviděla plameny, volala hasiče,“ řekl dnes ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

Hasiči ve spolupráci s policií dál pokračují ve vyšetřování rozsáhlého požáru, který v noci z neděle na pondělí zasáhl památkově chráněnou chatu na Pustevnách, jež vznikla podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Valašské muzeum v přírodě, které beskydskou památku spravuje, už v pondělí ujistilo, že se bude snažit vyhořelý objekt obnovit. Včera pro tyto účely vyhlásilo i veřejnou sbírku. Ačkoliv byl objekt pojištěný, pojistka celkové náklady na opravu nepokryje.

„Dnes ráno bylo na účtě sbírky již 18 tisíc korun. Vzedmula se velká vlna zájmu, chodí nám různé nabídky firem i jednotlivců,“ upozornil na solidaritu Ondruš. Rožnovské muzeum povolalo včera i statika, ten zatím o osudu vyhořelé chaty nerozhodl. „Vypadá to, že velká část jídelny je poškozena. S odborníky jsme se však rozhodli ji zatím nestrhávat, poslouží k průzkumu vedoucímu k pořízení dokumentace. Zatím to zakryjeme a uchováme,“ popsal následující postup Ondruš.

Telefonuje mluvčí hasičů Libor Netopil (zdroj: ČT24)

„Nejen pro Valachy, ale pro celou republiku je to katastrofa, jako by hořelo Národní divadlo. Musí dojít k obnově a zprovoznění. Je to neodmyslitelná stavba s významem pro cestovní ruch Pusteven,“ upozornila starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková (ODS). Předběžné odhady vyčíslily škodu na 80 milionů korun. Zatím není jisté, zda turistický skvost někdo úmyslně zapálil, v takovém případě by po viníkovi mohlo muzeum požadovat kompenzace.

Sbírka na obnovu Libušína

Příspěvky na opravu vyhořelé Jurkovičovy chaty je možné posílat na účet 107-6978880207/0100. Finanční sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě.

Hasiči také mají už déle než rok právo vymáhat po žháři peníze za výjezdy. Při nočním požáru na Pustevnách zasahovalo přes sedm desítek požárníků. Plameny se v noci z interiérů chaty rozšířily kvůli větru i po střeše, jejíž konstrukce se zbortila. V hořícím objektu nikdo nebyl a nebylo hlášeno ani žádné zranění hasičů. Policisté požár předběžně kvalifikovali jako trestný čin obecného ohrožení.

„Je možné, že v průběhu vyšetřování vyvstanou nové skutečnosti, na základě kterých budeme kvalifikaci měnit. Vzhledem k tomu, že se prozatím nenašel důkaz, který by potvrdil jako příčinu požáru technickou závadu, nemůžeme vyloučit ani úmyslné jednání. Nicméně zároveň neznáme motiv, kvůli kterému by měl případný pachatel secesní stavbu zapálit,“ upozornila policejní mluvčí Jana Macalíková.