Vojenská nemocnice otevřela kliniku infekčních nemocí

Praha - Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) otevřela spolu s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy kliniku infekčních nemocí, která ve Střešovicích posledních 12 let chyběla. Pracoviště vzniklo po rekonstrukci budovy laboratoří. Kromě běžných infekčních nemocí Pražanů a části obyvatel Středočeského kraje se zaměří na méně obvyklé infekce, které si například vojáci přivezou ze světa.

Klinika má nyní 18 lůžek, ve druhé polovině roku přibude dalších 18. Vybudování nové kliniky trvalo dva roky, rekonstrukce a vybavení stálo zhruba deset milionů korun. Kromě vyšetřoven, ambulance a pokojů je na klinice i izolační místnost. Pokoj pacientů s těžkým průběhem nemoci je se sesternou propojen oknem. Dva pokoje jsou napojeny na kamerový systém a vzduchotechnické zařízení - sem jsou umisťováni pacienti, kteří vylučují vzduchem přenosné choroboplodné zárodky.

„Je velice dobré, že tato pracoviště máme, neboť v současné době naši vojáci jsou na misích různě po světě, kde opravdu můžou získat různé nakažlivé choroby,“ uvedl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

Klinika infekčních nemocí ÚVN
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Klinika je určena i běžným pacientům, kteří zde leží třeba se spálou, neštovicemi, žloutenkou či infekcemi dýchacího nebo zažívacího traktu. Pro veřejnost zde funguje očkovací centrum. Na klinice se také vyučuje předmět infekční lékařství pro studenty medicíny či zubního lékařství. 

Klinika ÚVN je čtvrtou infekční klinikou v Praze, tři působí v Nemocnici Na Bulovce. Protože odborníků na infekční lékařství není mnoho, část lékařů působí zároveň ve Střešovicích i na Bulovce.

Střešovická nemocnice má novou infekční kliniku (zdroj: ČT24)