Jediná celní pošta v republice stále není bez bariér

Praha - Žalobu na Českou poštu kvůli pobočce v Praze 5 chystají vozíčkáři. Pobočka v Plzeňské ulici, která jako jediná v republice vyřizuje proclení zásilek ze zahraničí, i přes letité sliby stále není bezbariérová. Vedení podniku teď přišlo s řešením - celní poštu přestěhuje do Malešic.

Takzvaná celní pošta je pro vozíčkáře těžko přístupná. Má sice nájezdovou rampu, ta má ale příliš velký sklon. Stavební úpravy měly být v lednu hotové, nic se ale nestalo. Vozíčkáři teď proto sepisují žalobu, protože budova podle nich porušuje jejich právo na svobodu pohybu. „Tím, že je to údajně jediná celní pošta v České republice, tak pro zásilku ze zahraničí si tam může přijet handicapovaný člověk klidně z druhého konce republiky,“ říká zástupkyně České asociace paraplegiků Hana Sixtová.

Vedení pošty vymyslelo řešení. „Česká pošta se rozhodla, že pobočku, která odbavuje zahraniční zásilky, přestěhuje do Prahy-Malešic, kde máme největší logistické centrum,“ řekla její mluvčí Marta Selicharová. Stěhování se ale plánuje až na příští rok. Plošina zůstane bez úprav, byly by prý moc nákladné. Vozíčkáři si podle vedení pošty mohou zazvonit na obsluhu. Na zvonek ale často nikdo nereaguje.

S podobnými problémy se potýkají handicapovaní v Praze 4. Rampa, která spojuje stanici metra Budějovická s poliklinikou a radnicí městské části, už dávno neodpovídá normám. Je tak příkrá, že vozíčkář nemá šanci ji zdolat sám a i s asistencí jen stěží. „Jakmile začne trošičku sněžit, tak už je to v podstatě nemožné, je to o úraz,“ konstatuje Erik Čipera ze sdružení Asistence. Dopravní podnik a hlavní město už několik let zpracovávají projekt, jak plošinu nahradit a vozíčkářům polikliniku i úřad zpřístupnit.

Vozíčkáři podávají žalobu kvůli bariérové poště (zdroj: ČT24)