Liberecký kraj nevymáhá škodu, hrozí mu trestní stíhání

Liberec - Škoda 1,3 milionu korun vznikla Libereckému kraji, když musel vyplatit náhradu neprávem vyhozenému zaměstnanci. Tuto částku by teď měl vymáhat po viníkovi. Jenže nevymáhá, naopak úředník, který škodu způsobil, na úřadě stále pracuje. Protikorupční nezisková organizace Oživení hrozí vedení kraje trestním stíháním. Pokud hejtmanství peníze nebude vymáhat zpět, dopouští se podle předsedy sdružení Martina Kameníka trestného činu. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) však tvrdí, že žádná škoda nevznikla.

Celá kauza souvisí s krajským programem, který na podporu služeb sociální prevence rozdělil v letech 2009 až 2013 zhruba 225 milionů korun z Evropského sociálního fondu. Kroutil byl až do srpna 2010 manažerem programu, pak ho ale předchozí sociálnědemokratické vedení nechalo kvůli chybám propustit. Kroutil se obrátil na soud, který označil výpověď za neoprávněnou. Kraj se sice odvolal, pak ale odvolání stáhl a s Kroutilem uzavřel dohodu o narovnání. Součástí bylo vypořádání dlužné mzdy a Kroutil pro kraj zpracoval závěrečné hodnocení projektu, zaměstnancem však není. 

Ukázalo se však, že Kroutilovy chyby mohou stát kraj miliony. Finanční úřad našel při kontrole období od 1. dubna 2009 do 30. června 2011 závažná pochybení při zadávání veřejných zakázek. Ve 12 výběrových řízení nesplnili uchazeči kvalifikační předpoklady, a to ani dodatečně, a měli tak být ze soutěže vyloučeni. Kontrola objevila i další chyby. Za to teď kraji hrozí, že bude muset část dotace vrátit a zaplatit i velké penále - dohromady 205 milionů korun. V tomto světle byla výpověď oprávněná, přesto je Půta přesvědčen o tom, že vypořádání s Kroutilem je v pořádku. 

Sdružení Oživení kritizuje Liberecký kraj (zdroj: ČT24)

Podle Oživení by ale měl kraj peníze vymáhat po řediteli úřadu René Havlíkovi. „Dohodu o narovnání i finanční vypořádání schválila jednomyslně devítičlenná krajská rada, nebylo to rozhodnutí ředitele úřadu, ten ani nedával Kroutilovi v roce 2010 výpověď, protože v té době ještě ředitelem nebyl,“ řekl Půta. Podle předsedy sdružení Kameníka přesto škoda vznikla, a v rozpočtu kraje tak chybí 1,3 milionu korun a kraj má povinnost tyto peníze vymáhat. Názor právníků sdružení a kraje se liší, hejtman chce proto nechat zpracovat nezávislý posudek. „Zřejmě se obrátím na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy,“ řekl Půta. 

Pro kraj je ale podle hejtmana nyní prvořadé minimalizovat dopad pochybení, která se v programu na podporu služeb sociální prevence stala. Kraji totiž hrozí to, že bude muset zaplatit 205 milionů korun. „To by pro nás bylo velmi těžké, ne-li likvidační,“ uvedl Půta. Pokud bude muset kraj nějaké peníze zaplatit, bude podle hejtmana vymáhat škodu po vinících tak, jak to už v minulosti v několika případech udělal. Soudně už vymáhá škodu za chyby v projektu na revitalizaci školních hřišť a na opravy některých krajských komunikací.