Zeman na Olomoucku řešil zejména ekonomické otázky

Olomouc - Prezident Miloš Zeman dnes ukončil svou třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Té dominovaly zejména důležité ekonomické otázky v oblasti severní Moravy. Na společné večeři s významnými podnikateli hovořil například o nezaměstnanosti, exportu, dopravní infrastruktuře nebo krizi určitých průmyslových odvětví. Prezident na Olomoucku zároveň slíbil, že palčivá témata kraje bude zmiňovat v rozhovorech s jednotlivými ministry.

Prezident absolvoval po boku olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) schůzky se starosty a zástupci samospráv, významnými podnikateli, univerzitní i církevní sférou. Schůzkám dominovala zejména ekonomická témata. Jedním z nich byla mimo jiné dostavba dálnice D1 u Přerova a rychlostní silnice R35 nebo výstavba kanálu Dunaj-Odra. Došlo však také na nejpalčivější téma Olomouckého kraje - nezaměstnanost.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj je po tom Ústeckém a Moravskoslezském krajem s třetí nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Tu podle Zemana může snížit pouze expanze podniků do zahraničí a rozšíření ziskové výroby s vysokou přidanou hodnotou. „Expanze se musí orientovat jak na dosavadní, tak na nové zahraniční trhy,“ uvedl prezident, podle něhož není vhodné bojkotovat zahraniční režimy a jejich trhy kvůli nesouhlasu s jejich pojetím lidských práv.

„Máme usilovat o spojení lidských práv a exportu takovým způsobem, že při setkání s představiteli režimů, kde nesouhlasíme s porušováním lidských práv, jim tento nesouhlas vyjádříme, ale nikoliv tak, že tyto představitele a tyto režimy budeme bojkotovat či na ně uvalovat sankce.“

Zemana podle svých slov potěšilo, že vedoucí představitelé Olomouckého kraje vyjádřili podporu projektu Dunaj-Odra. „Samozřejmě to není můj projekt. Je to projekt Karla IV., Františka Josefa I., Tomáše a Jana Baťových a mnoha dalších. Já jsem se k tomuto projektu pouze připojil,“ uvedl. V případě jeho realizace by prý bylo vytvořeno 60 tisíc nových pracovních míst.

Zeman: Za 14 dní za mnou byli už čtyři ministři

Prezident si také pochvaloval spolupráci s ministry nové Sobotkovy vlády. „Uplynulo asi 14 dní od vyslovení důvěry vládě a mě velmi potěšilo, že už mě z vlastní iniciativy navštívili čtyři ministři nové vlády,“ uvedl Zeman, který tak zatím nemusel ani jednou využít svoji pravomoc povolat si ministry ke konzultacím. „Velmi si vážím právě toho, že to byla jejich vlastní iniciativa,“ dodal.