Tlustici na Berounsku trápí kvůli uzavírce hustý provoz

Tlustice (Berounsko) - Obyvatelé obce Tlustice na Berounsku se v posledních dnech potýkají se zvýšenou dopravou. Tisíce aut tudy totiž projíždějí kvůli uzavírce opravované silnice mezi Žebrákem a Hořovicemi. Lidé v obci začínají proti novému náporu dopravy protestovat. Místní si stěžují na hluk, prach a hustý provoz. Uzavírka však zřejmě potrvá až do listopadu letošního roku. Se zvýšenou kamionovou dopravou zase bojuje město Slavonice na Jindřichohradecku.

Opravovaná silnice mezi Žebrákem a Hořovicemi patří k nejhorším ve středních Čechách. Cesta je místy úzká a nebezpečně se klikatí. Za posledních sedm let se na ní stalo víc než padesát nehod, z nichž dvě skončily smrtí. Pět kilometrů dlouhá objízdná trasa vede právě přes Tlustici.

Pod okny domů jim denně projede více než osm tisíc aut. Lidé mají mnohdy kvůli hustému provozu problém silnici vůbec přejít. „Stačilo by, aby před obchodem udělali přechod, abychom se dostali z jedné strany na druhou,“ říká obyvatelka Tlustice Jitka Fenclová.

Radnice o plánované rekonstrukci silnice ví zhruba pět let. Po kraji požadovala, aby objízdná trasa přes Tlustici vedla jen jedním směrem, vesnicí by tak jezdilo míň aut. Ačkoliv s žádostí na hejtmanství neuspěla, vzdát se nehodlá. „Budeme žádat, aby zde byly umístěny nějaké další dopravní značky, třeba 'pozor, chodci' a 'pozor, děti',“ říká starostka Helena Kaššová (nez.).

S policií se obec zároveň dohodla na častějším měření rychlosti. Někteří řidiči totiž navíc jezdí příliš rychle. Středočeský kraj se brání, že objížďku nebylo možné vést jinudy. Obyvatele obce Tlustice proto žádá o trpělivost. Místní se ale klidu dočkají zřejmě až v listopadu, kdy rekonstrukce skončí.

Slavonice na Jindřichohradecku zase bojují s kamiony

Slavonice na Jindřichohradecku se dlouhodobě potýká se zvýšeným průjezdem kamionů. Nákladních aut tam přibylo v roce 2010, kdy se poblíž otevřel hraniční přechod s Rakouskem. Podle posledních údajů z roku 2012 projíždí Slavonicemi denně pět desítek kamionů.

Těžká auta poškozují silnici a domy, hustý provoz zase místní občany. Před rokem a čtvrt srazil kamion na úzké silnici motocyklistu. Ohrožené jsou i děti. „U školy chybí přechod pro chodce,“ říká organizátorka protestů proti kamionům Martina Havlíčková.

O vyřešení problémů místní opětovně žádají kraj. Nesouhlasí například s dodatkovou značkou, která pod zákazem vjezdu vozidlům nad 25 tun povoluje průjezd jednoho 64tunového kamionu. Těžký náklad chce kraj převést hlavně na železnici nebo speciální objízdné trasy. Návrh konkrétního řešení ale chybí.

Obce a města bojují s hustým provozem (zdroj: ČT24)