Inspekce našla v hradeckém Penny Marketu myší trus

Hradec Králové - Kvůli velkému výskytu myší uzavřela dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce prodejnu Penny Market v ulici Akademika Bedrny v Hradci Králové. Na místě byl nalezen myší trus a ohlodané potraviny. Stejná obchod měl podle kontrolorů problémy s hlodavci už v minulosti. Myší stopy tam inspektoři našli už při únorové návštěvě. Provozovateli tehdy nařídili důkladnou deratizaci.

„Při dnešní kontrole inspekce zjistila množství stop přítomnosti škůdců, zejména myší trus a několik balení mouky poškozených myším požerem,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Přítomnost hlodavců v prodejně potravin i zázemí je podle něj závažným porušením hygienických předpisů, a tak musela být prodejna okamžitě uzavřena.

Hradeckou prodejnu Penny Marketu může podle Kopřivy firma znovu otevřít teprve, až bude vyloučeno, že by potraviny mohli znečistit hlodavci. „S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce,“ doplnil.

Stopy škůdců našla inspekce ve stejné prodejně už 26. února, ale v menším rozsahu. Jenže obchod ani více než týden poté, co SZPI nařídila deratizaci, problém s myšmi nezvládl. Stop po hlodavcích dokonce naopak přibylo.

Myši prokousaly balení hladké mouky
Zdroj: ČT24

Obchodů s potravinami zavřených kvůli výskytu myší loni prudce přibylo. Zatímco v minulých letech se jednalo o jednotlivé případy, v roce 2013 jich bylo dvacet, a to jak v menších obchůdcích, tak supermarketech známých řetězců. Inspektoři dokonce nenacházeli jen myší trus nebo prokousané obaly potravin, v několika případech sami viděli myši pobíhající po obchodech.

„Zejména velké obchodní řetězce ve snaze, mít co nejvyšší zisk, podceňují vyčlenění jak peněz, tak lidí na prevenci výskytu hlodavců, která je zárukou bezpečnosti potravin,“ uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. Pokud bude výskytů myší dál přibývat, chce inspekce přitvrdit v pokutování. Podle šéfa SZPI by sankce mohly činit až několik milionů korun, což by již pocítily i velké řetězce.

Inspekce našla v hradeckém Penny Marketu myší trus (zdroj: ČT24)