Epidemii spalniček v Ústeckém kraji způsobil turista z Indie

Ústí nad Labem – S epidemií spalniček se v posledních dnech potýká Ústecký kraj. Hygienici evidují už na 70 případů, virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie. Nákaza se podle ředitele krajské hygienické stanice Josefa Trmala nejvíc šíří mezi zaměstnanci Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde je víc než polovina nemocných. Hygienici proto přistoupili k mimořádnému očkování.

Hygienici upozornili na onemocnění i všechny praktické lékaře. Nejvíce ohroženi jsou lidé narození v letech 1970 až 1980, kteří byli jen jednou očkovaní. „Právě v této věkové skupině je i nejvíce nemocných,“ doplnil Trmal. Méně ohrožené jsou podle Trmala malé děti. Ty dostávají dvě očkovací dávky. Přesto už dvě onemocněly. „Jedno z nich je tak malé, že u něj ještě k očkování nedošlo, druhé dostalo jen jednu dávku,“ řekl Trmal s tím, že rodiče by neměli očkování podcenit.

K dispozici je zatím asi 100 vakcín, jedna stojí 600 až 700 korun. Na jejich proplacení se ústečtí lékaři dohodli s hlavním hygienikem. Původce nákazy odhalili lékaři rychle. Přivezl ji turista z Indie. „Bohužel nezůstal doma a šel na hromadnou akci,“ doplnil Trmal.

V Ústeckém kraji se běžně objeví jeden až dva případy spalniček za rok, v celém Česku je to 10 až 20 případů. Onemocnění provází typická vyrážka, která se vyskytuje po celém těle. Nákaza se šíří kapénkami.