Pardubičtí zastupitelé rozhodnou o zrušení městských obvodů

Pardubice - Část vedení pardubické radnice se znovu pokusí zrušit osm městských obvodů. Argumentuje zejména rozpočtovými důvody. Zastupitelé za ČSSD ale tento krok odmítají. Už loni v červnu o tom hlasovali lidé v referendu, kvůli malé účasti ale byly výsledky neplatné. Zastupitelé budou o návrhu rozhodovat v úterý 11. března.

Podle náměstka primátorky Pardubic Františka Brendla /Pardubáci/ nemá žádné jiné české město obdobné velikosti tak složitou správu, jako mají Pardubice. „Systém, který funguje na 153 zastupitelích, 12 uvolněných politicích a 8 tajemnících, je prostě cesta do pekel,“ tvrdí. Podle odhadů by město ušetřilo zrušením obvodů 50 milionů korun ročně, zaniknout by mohla až stovka úřednických míst.

Ani samotná pardubická koalice však nenachází společnou řeč, zda obvody zrušit. „V tomto volebním období tuto snahu určitě nepodpoříme,“ potvrzuje náměstek primátorky Pardubic za ČSSD Jindřich Tauber. Náměstek Brendl proto chce, aby dlouholetý spor rozhodli zastupitelé už příští týden. O tom zda zachovat, nebo naopak zrušit městské obvody budou zastupitelé Pardubic hlasovat v úterý 11. března.

Už v červnu loňského roku lákala pardubická radnice místním rozhlasem obyvatele, aby přišli rozhodnout o budoucnosti městských obvodů. Nakonec ale byly výsledky plebiscitu kvůli nízké účasti neplatné. Spor velké a osmi malých radnic tak nadále trvá. Sám Brendl je ale na druhou stranu kritizován za to, že současně připravuje nové městské logo za statisíce korun, které by měly městské obvody používat.

Pardubičtí zastupitelé budou hlasovat o městských obvodech (zdroj: ČT24)