Projekt Malá řemesla zardousil nedostatek peněz

Jihlava – Po dvanácti letech končí v Jihlavě projekt Malá řemesla. Tamní charita už na něj nemá peníze. Výpověď tak dostali i mistři odborných předmětů, kteří nezaměstnané mladé lidi do dvaceti pěti let učili novému řemeslu.

David Šebesta se vyučil zedníkem, ale nesehnal práci, a tak skončil na úřadu práce. Tam se dozvěděl o projektu Malá řemesla, který pořádá Jihlavská charita. „Byl jsem nezaměstnaný, proto jsem šel do rekvalifikačního kurzu,! říká účastník projektu Malá řemesla David Šebesta. Řemeslo malíř si vybral i kvůli tomu, že se k zedničině hodí. “Teď máme rozjednanou práci pro několik živnostníků, u kterých bych měl pracovat, tak uvidíme," dodává David Šebesta.

Projekt Malá řemesla pomohl v Jihlavě stovkám mladých nezaměstnaných lidí, jenže v dubnu musí skončit. Jihlavské charitě končí dvouleté období, kdy byla financována evropským sociálním fondem, a další peníze se jí zatím sehnat nepodařilo. Mladí nezaměstnaní, často bez vzdělání a pracovních návyků, tak zůstanou na úřadu práce. Přitom o řemesla, která charita v rámci rekvalifikace nabízela, je na trhu práce zájem. „Nabízíme účast v rekvalifikačních kurzech malíř, truhlář, nábytkář a zahradník,“ vyjmenovává vedoucí projektu Vladislava Růžičková.

Po osmiměsíčním kurzu získali nezaměstnaní výuční list a měli možnost i praxe u budoucích zaměstnavatelů. To teď končí. Navíc o práci přijdou i lidé z charity. „Museli jsme propustit tři mistry zmíněných rekvalifikací,“ uzavírá Vladislava Růžičková.

Charita se bude snažit o znovuvzkříšení ojedinělého projektu na Vysočině. Díky němu našly práci dvě stovky nezaměstnaných a získal také ocenění za vzdělávání a zlepšení českého trhu práce.

Konec projektu Malá řemesla (zdroj: ČT24)