Pardubičtí policisté zabavili marihuanu za dva miliony korun

Pardubice - Policie zadržela skupinu čtyř mužů, které podezírá z toho, že několik let distribuovali v Česku a v Polsku marihuanu. Při razii muži zákona zabavili 31 kilogramů drogy. Tržní cena takového množství se pohybuje kolem dvou milionů korun. Podle kriminalistů tak jde o jeden z největších případů drogové kriminality od vzniku pardubického krajského ředitelství počátkem roku 2010.

Skupina podle policie s drogou obchodovala nejméně od poloviny roku 2011. Od té doby mužům rukama prošlo odhadem několik desítek kilogramů marihuany v hodnotě několika milionů korun. „Neměli žádné zaměstnání, obchod s konopím byl jejich hlavním zdrojem obživy. Peníze používali pro vlastní potřeby a k dalšímu nákupu drogy,“ popsal vyšetřovatel Robert Veleta. Kromě drogy policisté zajistili tři automobily, elektroniku, zlato, šperky a několik set tisíc korun na účtu.

Tři podezřelé ve věku 21 až 31 let policisté obvinili z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, dva muži skončili ve vazbě. „Jsme hlavně rádi, že se nám podařilo zadržet hlavu celé skupiny, což je občan Polské republiky, který již několik let žije v Česku,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie Milan Šimek.

Polák byl v minulosti ve své vlasti dvakrát odsouzen za násilné trestné činy. Ostatní obvinění jsou Češi z Přeloučska. Ani oni neměli čistý trestní rejstřík, figurovaly v něm většinou majetkové delikty.

Na stopu celé skupiny kriminalisty přivedl pětadvacetiletý muž, kterého v říjnu zadrželi na Pardubicku, když v dodávce převážel více než 20 kilogramů marihuany.

Policisté nevylučují, že by se okruh vyšetřovaných a obviněných mohl ještě rozšířit. V případě odsouzení hrozí mužům osm až 12 let vězení, pokud by obvinění bylo překvalifikováno na organizovanou skupinu, trestní sazba by se zvýšila na deset až 15 let.