Malé obce se bojí o peníze, na dotace bude méně

Plzeňský kraj - Starostové malých měst a obcí se obávají, že v následujících šesti letech dostanou méně peněz z evropských fondů. Místní akční skupiny totiž budou moci žádat o téměř patnáct miliard méně než v předchozím plánovacím období. Ministerstvo pro místní rozvoj ale tvrdí, že dá větší prostor individuálním projektům a peněz bude ve výsledku více než dosud. V konkurenci individuálních projektů se ale menší obce hůře prosadí.

Ministerstvo pro místní rozvoj požádalo o méně peněz na dotace (zdroj: ČT24)

Česká republika vyjednala na období 2014-2020 o čtvrtinu méně peněz z evropských fondů - přesně 517 miliard korun. Z toho dvacet miliard má jít městům a obcím s počtem obyvatel do pětadvaceti tisíc, a to prostřednictvím místních akčních skupin. „To ovšem neznamená, že obce, které nebudou naplňovat svoje projekty v rámci strategií komunitně vedeného způsobu, by nemohly předkládat individuální projekty, na které bude daleko více peněz,“ říká náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Pro nejmenší obce je to ale problém. Právě rozdělování pěněz v rámci místních akčních skupin jim zaručovalo, že se na ně dostane. „Co nejvíce peněz by mělo jít prostřednictvím místních akčních skupin. Ty rozdělují finanční prostředky tím nejjednodušším způsobem, takže mohou žádat i malinké obce. Plzeňský kraj je toho příkladem, je tam více než 500 většinou malých obcí, které nejsou schopny podávat složité žádosti,“ vysvětluje starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (TOP 09). 

Evropské dotace představují na venkově významné procento investic. Starostové se obávají, že pokud o ně přijdou, zastaví se v jejich obcích rozvoj. „Pro malé obce je to klíčová záležitost, určitě ty peníze chybět budou,“ říká zastupitel Chválenic Richard Pikner (TOP 09). Bez dotací se neobejdou zejména školy. „Největší přetlak žádostí o dotace byl vždycky na školství, nejvíce se to projeví na základních a mateřských školách,“ konstatuje Čížek.

Ministerstvo pro místní rozvoj potvrdilo, že rozhodnutí o výši poskytnutí peněz je definitivní. Starostové budou muset o projekty víc soutěžit a o přítoku peněz za ně bude rozhodovat stát.