Ve Dvoře chtějí postavit novou čističku - přitom už jednu mají

Dvůr Králové nad Labem - Dvě čistírny odpadních vod budou mít zřejmě ve Dvoře Králové. Kvůli neshodám s majitelem té stávající se město rozhodlo, že si na opačném břehu Labe postaví vlastní. Stavbu za 230 milionů by měl zaplatit stát.

Dvůr Králové chce stavět čističku (zdroj: ČT24)

Zastupitelé města odhlasovali stavbu nové čističky, na ministerstvo životního prostředí podali žádost o dotaci. Chtějí po něm 180 milionů, zbytek si půjčí. „Pakliže projekt dostane potřebný počet bodů a bude kvalitní, nebudeme bránit v tom, aby byl podpořen,“ řekl náměstek ministra Jan Kříž. 

Ve Dvoře Králové už jednu čističku mají. Radnice a její majitel se ale nedokážou shodnout na tom, kolik má město za čištění vody platit. „Pro nás jako pro vlastníka je to samozřejmě nepříjemné, ale jako občan tohoto státu říkám, že je to naprosto absurdní a nesmyslné plýtvání veřejnými prostředky,“ prohlásil zástupce majitele čističky Ivo Konejl.

Jestli ministerstvo peníze do Dvora pošle, to se rozhodne začátkem dubna. Stavbu čistírny by pak museli stihnout nejpozději do konce příštího roku. Pro srovnání - tu starou připravovali, projektovali a stavěli 17 let.