Nevyužívané fary se mění v kulturní centra i školy

Jižní Čechy - Hlavní vlna prodeje far končí. V českobudějovické diecézi jich změnilo majitele na sedm desítek. Církev je nevyužívala, na jejich záchranu peníze neměla, proto je prodala. Mezi novými vlastníky jsou obce, místní sdružení nebo umělci. Z far se stávají kulturní centra, mateřské školy i penziony. Většinu z nich se podařilo zachránit.

Církev prodala desítky opuštěných far (zdroj: ČT24)

Malenickou faru na poslední chvíli od demolice zachránila radnice. Zpustlý a rozpadající se areál, který byl dvacet let prázdný, koupila za čtyři sta tisíc korun. Podle statiků by se stěny bez rychlého zásahu zřítily, stavba neměla ani základy. „Museli jsme postupně podkopávat základy a dobetonovávat,“ popsal stavební dozor Petr Bayer.

Při opravách podlah navíc dělníci narazili na základy původní středověké tvrze. Objev má pro historiky i památkáře obrovský význam, neboť dosud se o tvrzi vědělo jen málo z pár kusých zmínek v malenické kronice.

Obec faru přestavuje na multikulturní centrum. Oprava přijde na 20 milionů korun, zaplatí se z evropských fondů. Uvnitř vznikne muzeum, informační středisko a společenský sál. Pokud nenastanou komplikace, otevře se veřejnosti už v červenci.

Naopak faru v Jiníně, klenot venkovské barokní architektury, koupili dobrovolníci. Již se jim podařilo opravit střechu a teď sbírají příspěvky na další práce. „Už nás přišla na statisíce,“ říká zástupce dobrovolnického sdružení, historik Karel Skalický.

Českobudějovická diecéze, která zasahuje do tří krajů, prodala za poslední dvě desetiletí 71 far, dalších 5 čeká na nového majitele. „Drtivá většina prodávaných objektů byla prázdná,“ říká administrátor Adolf Pintíř. Miliony, které církev za opuštěné objekty inkasovala, investovala zpět do svých staveb. Kromě oprav domů za ně pořídila třeba vybavení do bytů pro faráře.