Plzeňský hejtman chce rušit vlaky. Prý jezdí prázdné

Plzeň – Plzeňský kraj plánuje zrušit až pětinu vlakových spojů, škrtat v jízdním řádu se mají především páteřní spoje z Plzně. Přesné číslo hejtmanův úřad upřesní během dubna. Hejtman Václav Šlajs (ČSSD) označil současný stav spojů za zbytečný luxus, kvůli kterému kraj přichází o miliony korun. Rušení železničních spojů ale naráží především u starostů.

Plzeňský kraj bude rušit vlaky (zdroj: ČT24)

„Chceme optimalizovat dopravu, aby nebyla narušena základní dopravní obslužnost, ale aby nám na druhé straně nejezdily ani prázdné vlaky. Není možné, jak jsem se sám několikrát přesvědčil, aby ve vlaku nebyl ani jediný cestující, nebo jich tam bylo 5. To je neekonomické. Nechceme rušit ranní nebo odpolední spoje, ale budeme zvažovat spoje polední, večerní a víkendové,“ prohlásil pro ČT hejtman Šlajs.

Původně hovořil na pondělním krajském zastupitelstvu Šlajs až o pětadvaceti procentech vlakových spojení, po projevech nelibosti zastupitelů ale ubral ve svém odhadu na zhruba 10 procent. V dubnu bude mít kraj k dispozici přesnou statistiku vytíženosti vlaků. Na slepou kolej hodlá hejtman odstavit především ty vlakové spoje, které jsou ve stejný čas dublovány autobusovými. Podle něj obliba cestování drahou klesá právě proto, že náklady na cestování autobusem se jí pomalu vyrovnávají. Od roku 2002 klesl počet cestujících vlakem zhruba o 30 procent.

Redukce by neměly zasáhnout spoje v pohraničí nebo na venkově, ale dotknou se vlaků jezdících pravidelně z Plzně. Podle hrubého odhadu by mělo rušení vlaků ušetřit finance v řádu desítek milionů korun. Kritika se ale ozývá z řad starostů, kteří si sice uvědomují problém klesající vytíženosti dopravy po kolejích, ale vyjadřují obavy, že se postupem času začne rozpadat celá páteřní síť krajské železnice. České dráhy musí jako dodavatel služeb rozhodnutí kraje respektovat. Někteří tarostové proto zvažují, že budou dráhu dotovat z vlastních prostředků.