Praha dá 45 milionů na úpravy zastávek či bariér v MHD

Praha - Vedení Prahy dá letos 45 milionů korun na odstraňování bariér v městské hromadné dopravě a ve veřejném prostoru. Peníze půjdou kupříkladu na úpravy tramvajových zastávek a přestupních uzlů nebo odstraňování bariér přímo v ulicích, například u přechodů. Vyčlenění peněz dnes schválili radní hlavního města.

„V návrhu je kladen důraz na systematické řešení dlouhodobých problémů, především pak na projektovou přípravu úprav, které by umožnily bezbariérovou dostupnost zastávek páteřní kolejové veřejné hromadné dopravy v Praze,“ píše se v dokumentu, který schválili radní.

Tramvajové zastávky mají být upraveny například na Ortenově náměstí, zastávky Olšanská, Perunova a Výstaviště Holešovice. Na úpravy zastávek má jít celkem 2,7 milionu korun. V rámci MHD pak město investuje 2,5 milionu na vybudování orientačních úprav pro nevidomé a slabozraké, takzvané akustické majáčky.

Přímo v ulicích pak má být například vyznačena trasa mezi výtahy ve stanici Muzeum, které jsou daleko od sebe a vozíčkáři se mezi nimi obtížně přemisťují. Bezbariérové přechody pro chodce mají vzniknout na Proseku, v Přetlucké ulici v Praze 10, v okolí Židovského muzea v centru Prahy nebo na 14 místech na Letenské pláni.

Návrh využití finančních prostředků již projednala magistrátní komise rady pro Prahu bezbariérovou, schválit jej musí ještě zastupitelé.