Co otrávilo ryby na Výstavišti, zůstává záhadou. Škoda je přes milion

Praha - Škoda po lednové otravě ryb v Mořském světě na pražském Výstavišti se vyšplhala na 1,2 milionu korun. Ryby zemřely na embolii. Konkrétní látku, která jejich úhyn způsobila, se nepodařilo zjistit. Neznámý zůstává i pachatel, policie proto případ odložila.

V Mořském světě zahynulo za 24 hodin 69 z celkem 89 sladkovodních ryb v centrální velké nádrži, ve které mohou lidé ryby krmit. „Celková škoda včetně technického vybavení dosáhla částky 1,2 milionu korun. Na základě provedené diagnostiky v několika laboratořích bylo konstatováno, že úhyn ryb nebyl způsoben infekční příčinou ani závadným krmivem,“ uvedl ředitel Mořského světa Pavel Outlý.

Revize systému následně podle ředitele vyloučila závadu technického zázemí nádrže. „Přesnou a konkrétní látku, která způsobila úhyn ryb, se nicméně nepodařilo jednoznačně určit,“ dodal. Neznámá látka způsobila, že v nádrži vznikl plyn. Jeho mikroskopické bublinky se pak dostaly rybám přes žábry do krevního oběhu. Následně dostaly embolii s nevratným poškozením krve.

Ani rozsáhlá diagnostika neprokázala, jaká konkrétní toxická látka se do vody dostala a vytvořila v ní bubliny. „Na základě těchto zjištění a doporučení Městské veterinární zprávy v Praze bude přistoupeno k rekonstrukci stávající nádrže a její ekologické likvidaci včetně jejího obsahu, neboť by mohla obsahovat cizorodou chemickou látku,“ uvedl ředitel. Novou nádrž chce vedení Mořského světa postavit do konce března. Na provoz její budování nemá mít vliv. Úhyn ryb řešila také pražská policie. Případ ale odložila, protože nikoho nedopadla. 

Mořský svět byl na Výstavišti v Holešovicích otevřen v roce 2002. Jeho provoz stojí více než milion korun ročně. Za rok si akvária prohlédne zhruba 100 000 lidí.