Za smlouvu s firmou Namiro dostala Olomouc pokutu 300 tisíc

Brno/Olomouc – Magistrát Olomouce musí zaplatit pokutu 300 tisíc korun kvůli nájemní smlouvě s firmou Namiro, kterou vytvořil bez výběrového řízení. Do firemní budovy radnice loni přestěhovala část svých úředníků. Nařízení vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého by v případě tendru město dostalo výhodnější nabídku. Magistrát tvrdí, že při výběru budovy pro své úředníky nepochybil, proti verdiktu se ale neodvolá.

Město si část nové administrativní budovy Namiro v Hynaisově ulici pronajalo na 20 let a přestěhovalo do ní úředníky, kteří sídlili v několika domech v historickém centru Olomouce. Radnice si v budově Namiro pronajala 6 370 metrů čtverečních kancelářských prostor a s majitelem se jí podařilo vyjednat slevu. Město původně počítalo s tím, že ročně za pronájem části budovy zaplatí 22 milionů korun, po slevě to bude 19 milionů korun. 

Původním záměrem města bylo podle Rafaje pronajmout své pozemky s jejich následným odprodejem za účelem vybudování polyfunkčního parkovacího domu. Poté, co radnice vybrala firmu, přehodnotila svůj záměr a společnost Namiro přepracovala projekt na vybudování polyfunkčního domu s převahou standardně vybavených kancelářských prostor, které si město chtělo pronajmout. 

Město před zahájením výstavby a kolaudací objektu uzavřelo s Namirem smlouvu o budoucí nájemní smlouvě. Postup byl ale protizákonný. „Uzavření smlouvy o budoucí nájemní smlouvě a postup zadavatele před jejím uzavřením vykazují všechny znaky veřejné zakázky. Zadavatel měl za pronajaté nebytové prostory zaplatit roční nájem téměř 22 milionů korun,“ uvedl Rafaj. 

Podle Rafaje radnice ani nepředpokládala vyhlášení zadávacího řízení, protože k provedení stavebních prací zavazovala vybranou firmu smlouva. Výsledkem uzavřené smlouvy tak bude plnění spočívající v provedení stavebních prací odpovídajících potřebám a požadavkům radnice. „Bylo tedy nezbytné, aby zadavatel při zadávání veřejné zakázky postupoval v souladu se zákonem. Nelze vyloučit, že by obdržel i ekonomicky výhodnější nabídky jiných dodavatelů,“ dodal.