Registru řidičů se zatím ministerstvo nevzdá, obce to vítají

Praha/Karlovy Vary – Válku na dálku o spravování registru řidičů zatím vyhrávají města. Ministerstvo dopravy jim vyhovělo a nehodlá na ně zatím databázi převádět. Samosprávám vadil zejména fakt, že s celým zázemím registru by museli nedobrovolně nakoupit i staré počítače a platit jejich servis. Navíc prý nechtějí převzít zodpovědnost za systém, který není spolehlivý.

Ministerstvo dopravy mělo v plánu předat počítače a jejich správu obcím s rozšířenou působností. K převodu mělo podle karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA) dojít do konce měsíce. Podmínkou bylo také odkoupení stávající počítačů, což ale obce odmítly. „Dodnes dochází k půlhodinovým, hodinovým výpadkům, kdy samozřejmě lidé jsou nespokojeni. Ta odpovědnost je na ministerstvu dopravy, ale primárně to odnáší magistrát města,“ uvedl Kulhánek.

Podle mnoha regionálních politiků jde o další nepříjemné závaží, které státní správa klade na obce. Podobně rozsáhlou agendu by prý obce navíc do konce měsíce převzít nestihly. Ministerstvo proto připravuje novou variantu a věří, že se tentokrát setká s lepším ohlasem.

„Už teď lze říci, že na obce nebudeme přenášet žádnou odpovědnost za registr. Nebudeme ani chtít, aby si kupovali ta koncová zařízení. Počítáme s tím, že nadále centrálně zajistíme tuto agendu,“ zmínil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Dopisy s novými podmínkami by měli starostové dostat v průběhu příštího týdne.

Ministerstvo mělo s dopravními registry dlouhodobé problémy. Celý systém zkolaboval už předloni v prosinci při napojení základních registrů na centrální registr vozidel. Nejčastěji pak kolaboval v květnu loňského roku.

Registr řidičů řeší agendu spojenou s vydáváním řidičských průkazů. Centrální registr vozidel vyřizuje žádosti spojené s přihlašováním a odhlašováním automobilů. Výhodou propojení registru řidičů a základních registrů je možnost propojení databáze osob a adres s databází údajů o držitelích řidičského oprávnění.

Registr řidičů zatím nezmění hlavního správce (zdroj: ČT24)