Padesát studentů z Kroměříže mělo střevní infekci, jejich stav je stabilizovaný

Kroměříž - Pět desítek studentů kroměřížského internátu se nakazilo střevní infekcí. Třicet z nich záchranáři odvezli v noci a během dnešního dopoledne do nemocnic v Kroměříži a Zlíně. Někteří už byli mezitím propuštěni do domácího léčení, u ostatních je stav stabilizovaný. Podle vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hany Tkadlecové není vyloučeno, že problém mohl vzniknout ve stravovacím provozu.

V úterý večer se na internátě začaly mezi studenty šířit střevní potíže. „Asi třicet studentů jsme odvezli do nemocnic ve Zlíně a Kroměříži. Do dneška onemocnělo dalších 20 studentů hotelové školy. Ty už jsme nechali izolované na pokojích na internátě,“ podotkl ředitel. 

Nemocnice ve Zlíně přijala na dětské oddělení devět dívek ve věku kolem 17 let. „Všechny jsou v nemocnici hospitalizovány kvůli průjmu a zvracení a podrobují se vyšetření. Pět dívek bylo přeloženo do infekčního oddělení. Jednu dívku si na vyžádání převezli její rodiče do břeclavské nemocnice,“ řekla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Aktuální stav nakažených studentů - Události ČT (zdroj: ČT24)

Podle hygieniků byly průběhy nemocí lehké a středně těžké. Hospitalizace byla podle Tkadlecové důležitá zejména z organizačních důvodů. „V internátních zařízeních by šla péče o takové množství dětí jen těžko zabezpečit, proto byly předány do lékařské péče. Některé děti si dnes odváželi rodiče,“ uvedla hygienička. 

Podle Tkadlecové je několik možností, jak onemocnění vzniklo. „Dá se předpokládat, že to bylo pravděpodobně způsobeno kontaminovanou stravou,“ řekla hygienička. Hajný již dříve uvedl, že onemocnění začalo na patře žákyň veterinární školy a onemocnění mohlo být přinesené z venkovního prostředí. „Onemocnění jsou však na více patrech, tuto teorii pomalu opouštíme,“ podotkla Tkadlecová. Internát slouží 500 studentů několika kroměřížských středních škol. Výuka v hotelové škole dnes pokračovala bez omezení.