Cesta do pravěku: Výstaviště zve na kosti dinosaurů staré stamiliony let

Praha - Na Výstavišti v pražských Holešovicích si nově zájemci mohou prohlédnout jednu z největších sbírek koster a zkamenělin dinosaurů na světě. Nejcennější exponáty jsou staré až 300 milionů let a jejich hodnota se pohybuje v desítkách milionů korun. Fosílie jsou zapůjčené z moskevského Borisiakova paleontologického institutu ruské akademie věd. Výstava je otevřená ode dneška do 29. června.

Exponátů na výstavě je až padesát. Nejvzácnější kostra tarbosaura měří až šest a půl metru, přesto se jedná stále o mládě. Dospělý jedinec by byl až dvakrát tak velký. Jeho mozkovna ale naznačuje, že tento dravý dinosaurus měl špatný zrak a spíše se orientoval pomocí čichu. Většina jeho kostí je původní až na hlavu, která je tak těžká, že by ji kostra neudržela. „Naše výstava je unikátní tím, že se jedná o skutečné kosti. Doplňovali jsme pouze malé části,“ potvrdil paleontolog Alexj Lopatin.

Exempláře nejsou běžně k vidění

Nejstarší živočichové vystavení v dinosauriu jsou staří až 300 milionů let. Někteří z těchto plazů dosahovali délky i dvacet metrů. „Paleontologický ústav Ruské akademie věd vlastní mimořádně důležitou sbírku fosílií, která je dobře známa široké odborné veřejnosti. Návštěvník tak bude mít možnost prohlédnout si exempláře, které běžně nejsou k vidění.“ řekl RNDr. Tomáš Přikryl, Ph.D. z Geologického ústavu AV ČR, v.v.i.

Dvousetčlennému týmu ruských vědců se během letitého výzkumu pravěkých živočichů podařilo z jejich ostatků shromáždit jednu z nejucelenějších kolekcí na světě. „Čeští návštěvníci uvidí tuto sbírku navíc v podobě, v jaké byla vytvořena a předvedena zatím pouze ve Švédsku - ve velmi působivé panoramatické prohlídce (360°),“ vysvětlil pořadatel Štěpán Janeček.

Výstava bude doplněna o projekce dokumentárních filmů (např. z produkce BBC), které uvedou návštěvníky do historického kontextu, či tématicky spjaté filmové snímky pro děti, které se budou promítat v plně vybaveném dětském koutku. Expozice bude na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu E otevřena 14. března a potrvá do 29. června.

Paleontolog Alexej Lopatin: Kostry jsou většinou pravé (zdroj: ČT24)
Vydáno pod