Teplé počasí láme statistiky - padlo 83 rekordů

Praha - Teplotní rekordy dnes padly na 83 meteorologických stanicích napříč celou republikou. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku a v Brně-Žabovřeskách, kde naměřili 19,8 stupně Celsia. Pokořena byla i 81 let stará teplotní maxima. O víkendu by se ale mělo ochladit až o deset stupňů, na horách má dokonce i sněžit.

Dosavadní rekord pro 14. březen byl v Doksanech byl překonán o 2,7 stupně, původní maximum bylo z roku 1957. Nad 19 stupňů vystoupala rtuť také v Ústí nad Labem-Vaňově, Českých Budějovicích-Rožnově nebo v Brně-Žabovřeskách. V Příbrami a Rožmitále pod Třemšínem přepsalo dnešní teplé počasí dokonce statistiky z roku 1933. 

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu měřící od roku 1775 ale rekord nejspíš nepadne. Ve 14.00 hodin tu bylo 15,7 stupně, nejvyšší naměřená teplota pro dnešní datum je přitom 17,9 z roku 1957. „Již 42 dní jsou průměrné denní teploty nadnormální až silně nadnormální s odchylkou dva až čtyři stupně Celsia nad dlouhodobým normálem,“ řekla meteoroložka Milena Ferebauerová.

Jarní počasí vylákalo nebývale velké množství návštěvníků také do pražské zoo. Od počátku roku se do Troji přišlo podívat už 151 tisíc lidí, což je nejvíce v historii zahrady. „Dnes prošel branami Zoo Praha letošní 151 000. návštěvník. Dosud nikdy do poloviny března nebyla tak vysoká návštěvnost zaznamenána,“ poznamenal ředitel Miroslav Bobek. Na teplé počasí reagují i zvířata, probouzí se ze zimního spánku a rodí se i mláďata.

V Ústeckém kraji kromě Doksan padly rekordy na téměř všech stanicích, kde se teplota měří dlouhodobě. Více než 19 stupňů naměřili v ústecké části Vaňov, kde bylo do té doby nejtepleji v roce 1957. V Kopistech na Mostecku padl sedmiletý rekord. „Rekordy padly na většině míst, kde se měří více než 30 let. Kde bylo úplně nejtepleji, ale budeme vědět až večer,“ vysvětlil meteorolog Pavel Jůza. 

Rekordy padly s výjimkou jednoho místa na všech stanicích v Ústeckém a také v Libereckém kraji. Tam bylo nejtepleji v Doksech a Turnově, kde teploměr vystoupal na 17,4 stupně. Dosavadní rekord v Doksech z roku 1957 byl 17,4 stupně Celsia. 

Lidé si užívali slunečného počasí na Rašínově nábřeží v Praze
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V západních Čechách bylo nejtepleji ve Staňkově na Domažlicku v Plzeňském kraji, kde se teploměr odpoledne vyšplhal na 18,9 stupně. Dosud nejteplejší 14. březen zaznamenala stanice v roce 1993, kdy tam bylo 15,6 stupně. Rekordy padaly i na jiných místech regionu. V Klatovech, kde mají zhruba stoletou řadu měření, dnes počasí překonalo 57 let staré teplotní maximum. V roce 1957 naměřili 17,4 stupně, dnes teplota vystoupala na 18,2 stupně. Více než 18 stupňů bylo dnes také v Plzni-Bolevci, a to 18,5 stupně. Teplotní maximum z roku 2011 tam dnes počasí překonalo o dva stupně.

O něco chladněji bylo v sousedním Karlovarském kraji, i tady se ale přepisovaly statistiky rekordů. V Chebu padlo patnáctileté maximum, když naměřili 16,9 stupně, což je o 0,6 stupně více než dosavadní rekord. Také v Krásném Údolí bylo dnes 16,9 stupně, v roce 1991 tam naměřili dosavadní maximum stanice 14,7 stupně. „S výjimkou Aše, Nepomuku a Stříbra všechny stanice s delší než třicetiletou dobou měření dnes rekordy překonaly,“ řekl Jan Sulan z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jihočeském kraji zaznamenali rekordní teploty na 16 z dvaceti stanic s dlouhodobým pozorování. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích, a to 19,1 stupně Celsia. Teplota překonala opět 57 let starý rekord, který byl 18,8 stupně. Na pomyslném teplotním žebříčku následovaly Vráž u Písku a Vyšší Brod.

Jedenáct teplotních rekordů hlásí měřicí stanice z Vysočiny. Nejtepleji bylo lidem v Moravských Budějovicích na Třebíčsku, kde naměřili 18,2 stupně. Dosavadní 12 let staré maximum tam bylo překonáno o 2,2 stupně. Nejstarší teplotní rekord padl na meteorologické stanici Svratouch ve Žďárských vrších, kde dnes teploměr ukázal 13,7 stupně Celsia. Bylo to o půl stupně více než v roce 1957. Přes 17 stupňů Celsia dnes bylo naměřeno v Dukovanech na Třebíčsku, v Kostelní Myslové na Jihlavsku a ve Velkém Meziříčí na Žďársku.

Studenti Univerzity Tomáše Bati si užívají teplého počasí v parku v centru Zlína
Zdroj: ČT24/Dalibor Glück

Vyšší hodnoty naměřili meteorologové hned na pěti místech na jižní Moravě. Nejtepleji, 19,8 stupně bylo v Brně-Žabovřeskách, dosavadní rekord byl z roku 2011 a měl hodnotu 17,9 stupně. Na 19 stupních Celsia se teploměr zastavil ve Znojmě, kde o 2,8 stupně překonal dosavadní maximum z roku 1997. Tři roky starý rekord padl v Brně-Tuřanech, kde dnes naměřili 18,4 stupně, o půl stupně více než byla dosavadní rekordní teplota. Další dva rekordy se měnily v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku a v Dyjákovicích na Znojemsku. 

Dvanáct let starý rekord pokořila dnešní teplota ve Strání na Uherskohradišťsku. Meteorologové naměřili 16,8 stupně, což je o čtyři desetiny více než v roce 2002. Stanice ve Strání byla jedinou ve Zlínském kraji, kde dnes teplotní rekord padl. V ostatních stanicích se teploty pohybovaly jeden až dva stupně pod naměřeným maximem. „Například Holešov má rekord z roku 1957 20,2 stupně a dnes tam naměřili 'jen' 17,8 stupně,“ poznamenala Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jaro ve Smetanových sadech v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Sedmapadesátileté maximum bylo pokořeno také v Šumperku, kde bylo 17,8 stupně. Dosud byla nejvyšší teplota pro tento den o 1,6 stupně nižší. Vysoké teploty dnes vládly i v Jeseníku a v Protivanově na Prostějovsku. Na některých místech Olomouckého kraje dnes naměřili meteorologové ještě vyšší teploty, rekordy však přesto nepřekonaly. Například v Olomouci dnešní teplota přesáhla o jednu desetinu 18 stupňů, před třemi lety tam však bylo ještě o stupeň tepleji.

Ostravě-Porubě naměřili 17,9 stupně Celsia, což byla dnešní nejvyšší teplota v celém Moravskoslezském kraji. Rekordy padaly v Karlově Studánce na Bruntálsku, kde meteorologové naměřili 15,4 stupně Celsia, což je o 0,2 stupně více než v roce 1957, nebo v Karviné, kde dnes bylo 17,5 stupně Celsia, což překonalo dosavadní maximum staré 13 let o 0,4 stupně. z roku 2011.

Šňůra nezvykle teplých dní ale dneškem vyvrcholila. Podle meteorologů již zítra přijde studená fronta a bude foukat vítr. „V sobotu přejde přes naše území od severozápadu studená fronta. Za ní pronikne na naše území chladnější vzduch,“ řekl meteorolog Jaroslav Hintermüller. Teploty se budou pohybovat mezi 7 a 11 stupni Celsia, v noci klesnou až ke dvěma stupňům. Očekává se déšť a na horách by mohlo začít i sněžit. Déšť vydrží až do příštího týdne, kdy se ale mírně oteplí na deset až 14, postupně až 17 stupňů Celsia. 

Lyžaře čeká zřejmě poslední víkend letošní zimní sezony. Na nejvýše položených sjezdovkách sice ještě leží sníh, kolem nich už ale na stráních raší podběly. Většina horských středisek se v neděli definitivně uzavře, se sezonou se loučí třeba Ještěd, Lipno nebo Tanvaldský Špičák. Některé velké areály jako Pec pod Sněžkou, Harrachov, Klínovec nebo Zadov, které mají zásoby sněhu ještě od posledního mrazu, ale slibují lyžařské radovánky ještě nejméně do konce měsíce. V Deštném v Orlických horách naopak vyčkávají, co s sebou přinese zítřejší studená fronta, a podle toho se rozhodnou, zda ukončí provoz.

Vydáno pod