Regulace hazardu na Praze 1 pokulhává, zjistil štáb ČT

Praha – Městská část Praha 1 tvrdí, že zkrotila hazard. Omezila počet heren a v centru metropole zůstalo jen 21 kasin. Tam údajně nebezpečí nehrozí, protože hráči jsou ze zákona evidovaní a hra je pod kontrolou. Jak ale zjistil štáb ČT, není to tak docela pravda. Ve dvou ze tří navštívených kasin si reportéři zahráli bez dokladů; podniky navíc připomínaly spíš klasické automatové herny.

Regulace hazardu na Praze 1 pokulhává (zdroj: ČT24)

Praha 1 ujišťuje, že hazard na svém území zredukovala a herny zrušila. Místo nich má mít jen 21 kasin, ve kterých na hráče dohlíží profesionální krupiéři. „Můžu vás ubezpečit, Praha 1 si dělala monitoring všech adres,“ sdělil štábu starosta MČ Oldřich Lomecký (TOP 09).

Reportéři se v civilním oblečení a se skrytou kamerou vydali zjistit, jak tzv. kasina hotelového typu fungují. Navzdory tvrzením představitelů městské části, že hráči jsou kontrolováni, ve dvou ze tří navštívených podniků nikdo po reportérech žádné doklady nepožadoval. Obě provozovny navíc spíš než kasina připomínají klasické herny plné automatů, proti kterým Pražané brojí.

„Kasino by mělo mít hry, které jsou obsluhovány krupiéry. A musí povinně registrovat,“ říká Vladimír Eichinger z Asociace kasin. Starosta Lomecký připouští, že zanedbávání kontroly návštěvníků může být důvodem udělení pokuty, případně vyřazení z městské vyhlášky.

O vyhlášce, která má v Praze omezit hazard, si můžete přečíst více zde.

Jak pokračuje omezování hazardu v Brně, se dozvíte zde a zde.

Ve třetím kasinu však reportéři bez občanky narazili, ostraha je odmítla pustit dovnitř. Manažer podniku později vysvětlil, jak kontrola návštěvníků probíhá. „Při registraci si jeho nacionále uložíme do počítače, k tomu přidáme vlastní fotku a ještě vše dle zákona nahráváme na záznamové zařízení,“ uvedl Martin Vrlík.

Občanská sdružení vymezující se vůči hazardu chtějí na podzim vyvolat v řadě měst a obcí referenda o zákazu či omezení heren. Možná tak v centru Prahy v budoucnu zůstanou jen kasina bez automatů, ale s živou ruletou či kartami.