Vila Blanky Matragi na Ořechovce šla k zemi - prý bez jejího vědomí

Praha – V památkové zóně Ořechovka ještě nedávno stál víc než sto let starý dům, který patří módní návrhářce Blance Matragi. Teď z něj ale zbylo jen pár cihel. Na vilu prý spadla jedle, která dům úplně zdemolovala. Stavební firma, která měla dům rekonstruovat, pak vilu srovnala se zemí. Matragi přitom tvrdí, že to všechno se stalo bez jejího vědomí. Případ podle památkářů ukazuje na díru v zákoně, která umožňuje investorům zbourat v podstatě jakýkoli dům v chráněné zóně. Pro 168 hodin natáčela Tereza Strnadová.

Po vile Blanky Matragi na pražské Ořechovce zbylo jen pár cihel a díra v zemi. Podle návrhářky na vilu spadl strom. Stavební firma pak prý dům bez jejího vědomí zbourala. „My jsme se o tom dozvěděli až pozdě, když jsme se nemohli bránit,“ tvrdí. Jenže stavaři vinu za demolici odmítají. „My jsme nic nebourali a já se k tomu nechci vyjadřovat,“ tvrdí společník firmy České stavitelství Marek Lukáš. 

Dům stál v památkové zóně, úřady proto za jeho svévolné zbourání udělily pokutu. Praha 6 dala podle informací ČT dvě pokuty po 150 tisících. „Stavební úřad Prahy 6 pokutoval jak společnost Matragi design, která je vlastníkem nemovitosti, tak i dodavatelskou firmu. Stavební zákon nám umožňuje pokutovat oba subjekty,“ potvrdil mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Obě firmy se odvolaly a jejich spisy teď leží na magistrátu. 

Podle ministerstva se neprokázalo, že Matragi o demolici věděla 

Sama Matragi dostala navíc pokutu i od památkářů - dalších 150 tisíc korun. Jenže v tomto případě se návrhářka obrátila na ministerstvo kultury a to pokutu zrušilo. Proč, vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková: „Nebyla jasně prokázána vina společnosti Matragi design za zbourání toho domu.“ Památkáři podle ministerstva dostatečně nedoložili, že Blanka Matragi o demolici domu věděla. De facto uvěřilo, že stavaři dům návrhářky zbourali svévolně bez jejího vědomí. 

„Hlavním problémem bylo, že společnost Matragi design nebyla informována předem o tom, že stavební firma zamýšlí demolici, takže jí ani nemohla zabránit ani nemohla kontaktovat úřady, aby se poradila o potřebných krocích,“ pokračuje mluvčí ministerstva. Na otázku, zda tvrzení návrhářky není jen výmluva, Ješátková dodala: „Vzhledem k tomu že paní Blanka Matragi byla v té době v zahraničí, za výmluvu to nepovažujeme.“ 

Jiří Skalický, ředitel Odboru památkové péče pražského magistrátu:

„Je zvláštní, že firma by bez souhlasu jakéhokoliv vlastníka o své vlastní vůli zbourala něčí barák. Je to hodně zvláštní přístup a zvláštní tvrzení.“

168 hodin: Vila Matragi šla k zemi (zdroj: ČT24)

Památkáři můžou pokutovat jen vlastníka 

Demolice vily Blanky Matragi tak zviditelnila díru v památkovém zákoně. Podle něj totiž můžou památkáři sankcionovat jen vlastníka, nikoliv stavaře. Pokud majitel hodí vše na stavebníky, jsou památkáři bezzubí. „Když si dají investoři dvě a dvě dohromady, vidí, že za pár korun můžou zbourat jakýkoliv barák v památkové zóně,“ komentuje to Skalický z památkové péče. 

Blanka Matragi teď na volné lukrativní parcele plánuje postavit úplně novou vilu. „Bude tam stát dům, který bude opravdu hoden Ořechovky. Pojďme budovat něco, co si stát zaslouží a co bude jednou zapsáno v budoucnosti do historie,“ řekla návrhářka.