Pardubická policie zabavila tisíce léků k výrobě pervitinu

Pardubice - Pardubičtí celníci zabavili ve vlaku jedoucím z Polska přes 5 000 tablet léku, který lze zneužít k výrobě pervitinu. Převážela je žena, na niž byl již dříve vydán mezinárodní zatykač. Spolu s ní celníci zadrželi ještě jednu ženu a muže. „Zadržení měli u sebe rovněž elektrický paralyzér, kladivo na rozbíjení oken a teleskopický obušek,“ uvedl mluvčí Celní správy pro Pardubický kraj Václav Kánský.

Devětadvacetiletá žena, která se k převozu tablet přiznala, je trestně stíhána a byl na ni vydán zatykač s působností na území cizího státu. Muž předložil cizí občanský průkaz. Za neoprávněný dovoz látek určených k výrobě omamných a psychotropních látek hrozí ženě až pětileté vězení nebo peněžitý trest. 

Za dobu jednoho měsíce pardubičtí celníci evidují již druhý případ, kdy ženy pašovaly tisíce tablet zakázaných léků. Koncem února je těhotná ukrývala v potravinách a pod dětským oblečením. 

Vloni našli celníci v Pardubickém kraji při kontrolách na silnici a železnici 82 295 tablet léků, které se zneužívají k výrobě pervitinu. Z takového množství by se jej vyrobilo až deset kilogramů. Léky se do České republiky pašovaly převážně z Polska. Minulý rok celníci v kraji odhalili také nelegální držení 5 700 gramů marihuany, 33,5 gramu pervitinu, 62 tablet extáze, 12 gramů opia a 160 dávek LSD.