Na Loket se po dvou desetiletích vrací historické sbírky

Loket (Sokolovsko) - Po dlouhých 21 letech vrací stát městu Loket na Sokolovsku sbírku osmi tisíc historických předmětů. Před rokem 1992 je z loketského hradu odvezli památkáři – údajně proto, že se báli, aby se cenné historické památky při převodu hradu ze státu zpět na město neztratily. Spor o vrácení majetku se táhl doteď.

Dvakrát do týdne vyjíždí z Lokte na zámek Kynžvart dodávka. Cílem je naložit co nejvíc předmětů z historické sbírky loketského muzea. Sochy, obrazy, truhly, ale i porcelán a hudební nástroje se musí nejprve pečlivě zabalit. „Zatím jsme převezli cirka 1 700 předmětů,“ uvedl kastelán hradu Loket Václav Lojín.

Dohromady by se mělo na loketský hrad vrátit 8,5 tisíce předmětů. Kromě soch a obrazů mezi ně patří i část jednoho z nejstarších zachovalých meteoritů na světě. Památkáři nechali většinu cenností z hradu odvézt v roce 1992, když se hrad vracel obci. Část z nich pak zdobila hrady a zámky po celé zemi. Většina z nich ale skončila v depozitáři kynžvartského zámku.

„V 90. letech byl předmětem vydání pouze samotný objekt na základě zákona o obcích, a proto byl mobiliární fond tehdy z Lokte odvezen,“ vysvětlila mluvčí Národního památkového ústavu Simona Juračková.

Podle loketských radních byla ale hlavním důvodem obava, že se cenné předměty ztratí nebo rozprodají. „Je to spíš naopak, jestli se něco rozkradlo z těch sbírek, tak to bylo za dobu, co to bylo u památkářů,“ tvrdí loketský radní Petr Zahradníček.

Převoz sbírky zpět na hrad bude trvat ještě nejméně rok. Některé předměty se pak navíc budou muset restaurovat. Hrad chce co nejvíc předmětů vystavit, otevřít by se kvůli tomu měla i nová expozice.

Loket dostává od státu zpět historické předměty (zdroj: ČT24)