Vršanský lom ukrýval řeku starou 20 milionů let

Most - V uhelném lomu Vršany u Mostu objevili těžaři zbytky řeky staré dvacet milionů let. Původní koryto leží skoro sto metrů pod úrovní okolního terénu a komplikuje těžbu. Dodávky uhlí ale podle vedení firmy ohroženy nejsou.

Řeka, kterou těžaři objevili, byla kdysi velká asi jako dnešní Berounka, přesto za zhruba milion let své existence zanechala v přírodě svou nepřehlédnutelnou stopu. Tlak vody byl stovky tisíc let ohromný, je to vidět i na vrstvách uhlí. „V nejširším místě je šířka toho koryta zhruba 500 metrů. Nebývá to tak často, aby bylo vidět ostré rozhraní, jak to je vidět tady,“ upozornil geolog dolu Vršany Petr Šulcek.

Nánosy říčního koryta protínají lom v několika vrstvách a těžaři museli upravit režim práce. Jedno ze dvou rypadel v úrovni bývalé řeky musí těžit hlušinu. „Z hlediska technologického postupu k určitým komplikacím dochází, ale dodávky uhlí ohroženy vůbec nejsou,“ uvedl mluvčí společnosti Czech Coal Group David Vidomus.

Koryto řeky staré dvacet miliónů let bude podle vedení firmy komplikovat těžbu uhlí až do konce životnosti celého lomu, ta je plánována do roku 2050.

Řeka ukrytá v lomu (zdroj: ČT24)