Praha za 170 milionů zdvojnásobí počet čerpadel na Rokytce

Praha - Praha se chystá zdvojnásobit počet čerpadel na dolní Rokytce v Libni. Důvodem je jejich nedostatečná kapacita, která se projevila při loňských červnových povodních. Město nyní vypíše zakázku na zpracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení a výběr zhotovitele. Projektové práce mají stát maximálně pět milionů, samotná přestavba podle odhadu magistrátu vyjde až na 170 milionů korun.

Důvodem rozšíření je, že nedostatečná kapacita čerpadel snižuje funkčnost systému protipovodňových opatření v Libni. Povodeň v loňském červenci překročila kapacitu čerpadel až dvojnásobně. Na Rokytce tak byla stoletá povodeň, protékalo tu tehdy až 40,12 m3/s a voda zaplavila část chráněného území.

Navržené řešení, které již schválili radní hlavního města, spočívá v rozšíření povodňové čerpací stanice v Libeňských přístavech, ve které je šest čerpadel o celkovém výkonu 20 m3/s. Přistavěny budou dva takzvané čerpací segmenty po třech čerpadlech, čímž se zvýší celková kapacita odčerpávané vody na 40 m3/s.

Projektové práce by měly stát maximálně pět milionů korun, výsledná cena ale vzejde až z výběrového řízení. Samotná přestavba čerpadel by měla být uskutečněna v letech 2014 a 2015. Také v případě přestavby vzejde přesná cena až z výběrového řízení.

V rámci protipovodňových opatření na Rokytce má být rovněž zkapacitněno koryto toku v Nedvězí. To má být rozšířeno tak, aby zadrželo víc vody. Přestavba vyjde na více než 20 milionů korun. Opravena bude za dva miliony také loňskou povodní zničená lávka v Praze 9.