Přípravy na letní táborovou sezónu vrcholí

Jižní Morava - Přestože teprve začalo jaro, některé letní tábory jsou už vyprodané. Kam poslat na prázdniny svou ratolest, proto musí rodiče řešit zavčas. Ideální termín na výběr letního tábora je právě nyní. Nabídka je přitom široká: od pobytů v lanových centrech, přes fantasy výpravy až po cirkusové příměstské tábory.

„Rodičům bych doporučil, aby si vybírali takové tábory, kde děti zlepší svou fyzickou i psychickou kondici a vyzkouší si něco, co se ve škole nenaučí,“ prozradil dlouholetý táborový vedoucí Jaromír Hron, který se volnočasovým aktivitám věnuje už 40 let. „Existují specifické tábory pro matky s malými dětmi, kde poskytujeme aktivity pro doprovod i pro děti. Na tábor se tak mohou vypravit i třítýdenní děti,“ uvedl Hron.

Na letní tábory se děti mohou hlásit už od února, ty nejpopulárnější jsou ale okamžitě vyprodané. Například brněnské centrum Lužánky má už asi dvě desítky táborů zcela obsazených. „Klasických táborů máme jednačtyřicet, nejčastěji jsou 14denní. Velký úspěch máme třeba s cirkusovými tábory nebo tábory v lanovém centru,“ vyjmenoval bestsellery mezi malými táborníky ředitel lužáneckého centra Milan Appel.

Kam s dítětem o prázdninách? Podívejte se na Katalog dětských táborů 2014.

Týdenní tábor může stát dva až tři tisíce korun, záleží kolik atrakcí dětem nabídne. „Postupně vidíme odklon od klasických táborů pod stanem k těm příměstským. Útrapy v přírodě už příliš netáhnou,“ naznačil Appel. Místo toho chtějí děti na tábory divadelní, výtvarné nebo zaměřené na populární kulturu.

„Líbí se mi, že mají program jak pro děti, tak i pro maminky, to je pro mě důležité,“ prohlásila Magdalena Kratochvílová, jejíž tříletý syn absolvuje v létě svůj první tábor. Pro ni je to vytoužená společná dovolená. Tábory v celé republice každý rok pořádá více než 1 500 provozovatelů a vystřídá se na nich přes sto tisích dětí.

„Loni jsme se dohodli, že téma letošního tábora bude Hobit, teď jsme se začali scházet a vymýšlet podrobný program,“ prozradila Kristýna Pulišová z brněnské neziskovky YMCA, která připravuje hned šestici táborů. Mimo jiné také ten ve Veverské Bitýšce. „Dobrý tábor se stejně pozná až poté, co skončí,“ uzavřel se smíchem Jaromír Hron.

Ředitel Milan Appel komentuje cenu letních táborů (zdroj: ČT24)